WK-deelnemers uitgelicht: Marokko, Leeuwen van de Atlas

Het WK 2022 in Qatar gaat 20 november van start. 32 landen strijden voor de felbegeerde wereldtitel en het belooft een waar spektakel te worden. Ter voorbereiding van het Wereldkampioenschap zoomen we in op alle 32 deelnemers. Een van de 32 deelnemers is Marokko. De Marokkanen wisten zich te kwalificeren nadat ze in de finaleronde over twee wedstrijden met 2-5 wonnen van Congo-Kinshasa. Dit is alles wat je moet weten over Marokko!

Geschiedenis van Marokko op een WK

Marokko deed pas voor het eerst zelfstandig mee aan een WK in 1970. Op dit WK wist Marokko echter niet te overtuigen en werden ze laatste in een groep met West-Duitsland, Peru en Bulgarije. Het eerstvolgende WK waar de Leeuwen van de Atlas aan meededen was pas in 1986. Toen behaalde ze tevens hun beste resultaat op een WK ooit. In een groep met Engeland, Polen en Portugal werd Marokko knap eerste waardoor ze doorgingen naar de achtste finales. Dit bleek ook direct het einde van hun WK avontuur, want in de achtste finale ging Marokko met 1-0 onderuit tegen latere finalist West-Duitsland. In 2018 was Marokko voor het laatst van de partij op een WK maar ook toen wisten de Marokkanen niet verder te komen dan de groepsfase.

De ster van Marokko: Hakim Ziyech

Hakim Ziyech is weer terug bij het nationale elftal van Marokko. De creatieve middenvelder van Chelsea zat niet op één lijn met de ex-bondscoach van Marokko, Vahid Halilhodzic, maar sinds zijn vertrek is hij weer opgenomen bij de Marokkaanse selectie. Ziyech is na zijn transfer van Ajax naar Chelsea een beetje op een zijspoor beland en komt nauwelijks aan spelen toe in London. Wel mocht Ziyech in de Carabao Cup voor het eerst in een lange tijd in de basis starten bij Chelsea, die het opnam tegen Manchester City. Hoewel de wedstrijd verloren werd met 2-0, liet Ziyech zien dat hij het voetballen nog niet verleerd is met een paar geweldige acties en passes. Voor het nationale elftal staat Ziyech momenteel op 42 interlands waarin hij zeventien keer scoorde en tien assists gaf. Het is te hopen voor Marokko dat Ziyech zijn vorm weet te vinden op het WK, want een speler met zijn kwaliteiten is voor iedere ploeg een nachtmerrie om tegen te spelen.

Huidige bondscoach

Sinds 31 augustus 2022 heeft Marokko een nieuwe bondscoach, namelijk Walid Regragui. Regragui staat pas twee wedstrijden aan het roer bij de Leeuwen van de Atlas, waarvan er één werd gewonnen en één werd gelijkgespeeld. Regragui heeft al een aantal prijzen achter zijn naam staan in clubverband, waaronder een Afrikaanse Champions League, landstitels in Marokko en Qatar en de Marokkaanse Beker en wilt dit graag uitbreiden met de Marokkaanse nationale ploeg. Met spelers als Achraf Hakimi, Sofyan Amrabat, Amine Harit en terugkerende spelers als Hakim Ziyech en Noussair Mazraoui is de selectie van Marokko op oorlogssterkte dit WK en is het zien hoe ver de Leeuwen van de Atlas het gaan schoppen dit jaar.

scroll-down Meer lezen over dit
trending topic?
trending
Lees verder over‘WK-deelnemers uitgelicht’

WK-deelnemers uitgelicht: Ghana, The Black Stars

WK-deelnemers uitgelicht: Zuid-Korea, Aziatische Tijgers

WK-deelnemers uitgelicht: Portugal, Seleção das Quinas

WK-deelnemers uitgelicht: Servië, The Eagles

WK-deelnemers uitgelicht: Kameroen, de Ontembare Leeuwen

WK-deelnemers uitgelicht: Zwitserland, Rossocrociati

WK-deelnemers uitgelicht; Brazilië, de Goddelijke Kanaries

WK-deelnemers uitgelicht: Canada, The Canucks

WK-deelnemers uitgelicht: Kroatië, Vatreni

WK-deelnemers uitgelicht: België, Rode Duivels