WK-deelnemers uitgelicht: Portugal, Seleção das Quinas

Het WK 2022 in Qatar gaat 20 november van start. 32 landen strijden voor de felbegeerde wereldtitel en het belooft een waar spektakel te worden. Ter voorbereiding van het Wereldkampioenschap zoomen we in op alle 32 deelnemers. Een van de 32 deelnemers is Portugal. De Portugezen wisten zich te kwalificeren nadat ze tweede werden in een groep met Servië, Ierland, Luxemburg en Azerbeidzjan. Hierdoor moesten ze play-offs spelen om zich te kwalificeren voor het WK en die wedstrijden won Portugal tegen Turkije en Noord-Macedonië. Dit is alles wat je moet weten over Portugal.

Geschiedenis van Portugal op een WK

De eerste keer dat Portugal meedeed aan een WK was in 1966. Hier behaalden de Portugezen ook gelijk hun beste resultaat ooit op een WK. In een groep met Hongarije, Brazilië en Bulgarije werden de Portugezen knap groepshoofd. Daarna wachtte in de kwartfinale Noord-Korea, maar die werd vrij gemakkelijk verslagen met 5-3. In de halve finale sneuvelden de Portugezen uiteindelijk tegen latere winnaar Engeland met 2-1. De troostfinale werd echter wel gewonnen door de Portugezen. Tegen de Sovjet-Unie werd het 2-1 waardoor Portugal op hun eerste WK ooit gelijk derde werd. In 2006 wist Portugal voor het laatst een resultaat te behalen op een WK. In een groep met Mexico, Angola en Iran werden de Portugezen groepshoofd en in de achtste finales werd Nederland verslagen met 1-0. In de kwartfinale werd er op penalty’s van Engeland gewonnen, maar weer sneuvelden de Portugezen in de halve finale. Ditmaal speelde ze tegen Frankrijk, waartegen ze met 0-1 verloren. De troostfinale werd ook niet gewonnen, deze verloor Portugal met 3-1 van Duitsland.

De ster van Portugal: Cristiano Ronaldo

In aanloop van dit toernooi is er veel te zeggen geweest over Cristiano Ronaldo, maar dat neemt niet weg dat hij nog steeds een geweldige voetballer is. De interlandtopscorer aller tijden wist in zijn illustere carrière in totaal maar liefst 818 doelpunten te maken in 1140 wedstrijden. Hiermee is hij momenteel de tweede topscorer allertijden van de wereld, met alleen de Tsjech Josef Bican voor zich (821 doelpunten). In dienst voor zijn land is Ronaldo ook van wereldklasse. De superster leidde zijn team naar de EK-winst in 2016 en was vanaf 2004 onafgebroken de man in Portugese dienst. De aanvaller kwam maar liefst 191 keer in actie voor zijn land en scoorde daarin 117 doelpunten. Hiermee is hij niet alleen recordhouder van Portugal, maar ook Wereldwijd. Geen enkele voetballer scoorde namelijk meer doelpunten voor zijn land. 

Huidige bondscoach

Fernando Santos is sinds 23 september 2014 de bondscoach van Portugal. De ervaren oefenmeester kent succesvolle tijden als bondscoach van de Portugezen. Zo won hij in 2016 met Portugal het Europees kampioenschap en in 2019 het allereerste Nations League toernooi. Momenteel staat Santos op 103 wedstrijden als bondscoach van Portugal waarin hij gemiddeld 2.07 punten per wedstrijd pakt. Met een van de beste Portugese selecties in jaren probeert Santos dit WK te winnen waarmee hij de eerste bondscoach kan worden die alle drie de hoofdprijzen voor Europese landen kan winnen.

Speel hier de quiz over Portugal en test je kennis!

scroll-down Meer lezen over dit
trending topic?
trending
Lees verder over‘WK-deelnemers uitgelicht’

WK-deelnemers uitgelicht: Ghana, The Black Stars

WK-deelnemers uitgelicht: Zuid-Korea, Aziatische Tijgers

WK-deelnemers uitgelicht: Servië, The Eagles

WK-deelnemers uitgelicht: Kameroen, de Ontembare Leeuwen

WK-deelnemers uitgelicht: Zwitserland, Rossocrociati

WK-deelnemers uitgelicht; Brazilië, de Goddelijke Kanaries

WK-deelnemers uitgelicht: Canada, The Canucks

WK-deelnemers uitgelicht: Marokko, Leeuwen van de Atlas

WK-deelnemers uitgelicht: Kroatië, Vatreni

WK-deelnemers uitgelicht: België, Rode Duivels