Louis van Gaal beschikbaar als formateur. "Probeer een minderheidskabinet"

De Nederlandse regeringsvorming zit in het slop. Er zitten nog zes partijen rond de tafel, die tijdens het weekend een doorbraak moeten forceren. De interne crisis bij het CDA is een extra obstakel.

Maar wat als het weer niet lukt, en over een tijdje is er weer een nieuwe formateur nodig...? Dan wil Louis van Gaal best de handschoen als formateur oppakken. Dat zei de oud-bondscoach van het Nederlands elftal vrijdagavond op RTL4 in het programma van Humberto.

Louis van Gaal beschikbaar als formateur. Probeer een minderheidskabinet

Louis van Gaal formateur

"Al denk ik niet dat het zal gebeuren. Maar als ze het vragen zou ik er wel inspringen. Mijn aanpak is visie. Een visie uitrollen, en dan tel je de koppen en vraag je je af of je verder gaat of niet. Ik snap niet waarom je een meerderheidskabinet moet vormen. Waarom niet met een minderheidskabinet? Want dan krijg je de echte debatten waar het moet plaatsvinden: namelijk in de Tweede Kamer. In de huidige situatie krijg je fantoom discussies, het is vantevoren toch al bekokstoofd. Ik zou misschien met 3 partijen het kabinet willen zien."

Verkiezingen

Risico is wel, stelt Humberto, dat je in dat geval een instabiel kabinet krijgt.

Waarop Van Gaal antwoordt. "Ja dan krijg je opnieuw verkiezingen. Dat is toch helemaal niet erg. Want nu zitten we 94 dagen zonder kabinet en het leven gaat ook gewoon door."

Video, Van Gaal over een mogelijke rol als formateur

Feyenoord-doelman vertrekt