Tien duurste uitgaande Ajax-transfers

Ajax beleefde gloriejaren in de UEFA Champions League en dat zagen de Amsterdammers niet alleen terug in het aanzien, maar ook op de transfermarkt. Honderden miljoenen werden binnengehaald door het verkopen van sleutelspelers, waaronder eigen jeugdspelers. Dit zijn de tien duurst uitgaande transfers van Ajax!

Antony, record deal, hoogste transfersom Ajax ooit

De eenzame koploper in de top-10 is Antony. De Braziliaanse vleugelaanvaller trok na 82 wedstrijden in Amsterdam de deur achter zich dicht voor een avontuur bij Manchester United. Niet alleen zijn eerste kennismaking met de Premier League, maar ook een hereniging met oefenmeester Erik ten Hag. De Amsterdammers ontvingen een slordige 100 miljoen euro voor de deal. 

Frenkie de Jong

Frenkie de Jong leverde een miljoenenbedrag van 86 miljoen op. Dat bedrag kon echter niet in één keer worden bijgeschreven, omdat de clubleiding van Ajax overeen was gekomen met FC Barcelona dat een betaling in delen ook prima was. De middenvelder groeide in Catalonië uit tot sterspeler, ondanks alle financiele ellende rondom de club. In 2015 kwam De Jong over van Willem II en werd hij in Amsterdam één van de sterren uit de gloriejaren. 

Matthijs de Ligt

Matthijs de Ligt maakte ook onderdeel uit van de succesvolle lichting. De centrale verdediger ging als ware leider op het vliegtuig naar Turijn, waar hij tekende bij het Italiaanse Juventus. Ajax ontving 85,5 miljoen euro voor de transfer. De Ligt werd in Italië niet de speler die hij in Nederland was, waardoor hij zijn geluk ging beproeven bij Bayern München. 

Lisandro Martinez

Ook Lisandro Martinez werd herenigd met oude trainer Erik ten Hag. De Argentijnse verdediger ging voor ruim 57 miljoen euro naar Manchester United, waar hij zijn bekende spel vertoonde in het shirt van de Engelse club. Na één seizoen leek hij een vaste basisplaats veroverd te hebben, maar na een opgelopen knieblessure was hij wekenlang uitgeschakeld. 

Mohammed Kudus 

De Ghanees vertrok in de zomer van 2023 ook naar Engeland. De aanvallend ingestelde voetballer tekende een contract bij West Ham United, die zijn handtekening veroverde. Everton had zich in het jaar daarvoor al met concrete interesse gemeld, maar toen kon geen akkoord bereikt worden met Ajax. Door de transfer kon een bedrag van 43 miljoen euro worden bijgeschreven in de Johan Cruijff ArenA .

Davinson Sanchez

Op 21-jarige leeftijd ging Davinson Sanchez weg bij Ajax. Ook hij koos voor een avontuur in de Engelse topcompetitie, ditmaal bij Tottenham Hotspur. De Colombiaan leverde 42 miljoen euro op en staat daardoor op de zesde plek in deze top-10. In de winter van 2023 vertrok hij uit Londen en tekende hij een overeenkomst bij het Turkse Galatasaray.

Jurriën Timber

Het mag inmiddels geen verrassing meer zijn dat ook Jurriën Timber via Ajax de stap waagde naar de Premier League. Arsenal, dat in het seizoen daarvoor maar nipt langs de Premier League greep, trok de verdediger aan voor 40 miljoen euro. Zijn debuutseizoen werd echter geen succes, want al snel liep Timber een zware blessure op en moest hij de strijd vroegtijdig staken.

Hakim Ziyech, transfersom van 39 miljoen euro

De rechtsbuiten ging via FC Twente en Ajax naar de grootste competitie ter wereld en zette zijn handtekening onder een contract bij Chelsea FC. Ook hij was goed voor een bedrag van 39 miljoen over. Na ruim drie jaar op de bank te hebben gezeten in de hoofdstad van Engeland werd hij in de zomer van 2023 voor één seizoen uitgeleend aan Galatasaray.

Donny van de Beek, in rij duurste uitgaande transfers

De transfer van Donny van de Beek, misschien wel de meest mislukte overstap van dit lijstje, levert een negende plek op in dit rijtje met duurste uitgaande transfers. Een bedrag van 39 miljoen euro was voor Manchester United akkoord en daardoor trok hij de Ajax-deur achter zich dicht. Het jeugdproduct van de Amsterdammers kwam in vier jaar tijd slechts 62 keer in actie voor de Engelsen.

Ook interessant: Spelers die van AZ naar Ajax gingen en hun transfersommen

Edson Álvarez, waarde van 38 miljoen euro

De derde speler die in de zomer van 2023 vertrok: Edson Álvarez. De Mexicaanse middenvelder tekent net als collega Mohammed Kudus een contract bij West Ham United. Samen met de Ghanees groeit hij al snel uit tot basisspeler van The Hammers. Het bedrag dat Ajax op de rekening zag verschijnen, vertegenwoordigde een waarde van 38 miljoen euro. 

Lees ook: Culthelden bij Ajax