Humberto Tan boos na aanstelling Frank de Boer: "Praat ook met niet-witte mensen..."

Humberto Tan is totaal niet te spreken over het feit dat Frank de Boer de nieuwe bondscoach van Oranje is. Tan is voorzitter van de Commissie Mijnals, die werd opgericht door de KNVB om toe te zien op racisme in het voetbal. De presentator stelt dat de KNVB had moeten praten met niet-witte mensen: "Wij voelen ons bedonderd."

"Vanaf dag één stond vast dat Frank de opvolger zou worden van Ronald Koeman. De rest was allemaal een beetje cosmetisch, dus voelt de commissie zich bedonderd. Het gaat niet om kleur, maar om kwaliteit. Maar zoek ook eens naar kwaliteit buiten de 'mensen zoals wij-kring', want ook daar is veel kwaliteit."

"Het enige dat we hebben gevraagd, is breed te kijken en ook met niet-witte mensen te praten, van wie de KNVB dacht dat ze ook geschikt zouden kunnen zijn voor de functie van bondscoach. En áls ze die zouden afwijzen, dat dan met een goede motivatie te doen. Rijkaard was pure window dressing. Hij is als alibi gebruikt: kijk eens hoe we met diversiteit bezig zijn. Onzin, want het is algemeen bekend dat Frank al zeven jaar niet meer de ambitie heeft om iets in de voetballerij te doen. Dat was uitgesloten."

'Niet meer van deze tijd'

"Wat er rond de aanstelling van de nieuwe bondscoach is gebeurd en de gevolgde procedure zijn niet meer van deze tijd. En ’ons voetbal is van iedereen’, zoals de KNVB dat zelf zegt. Dus niet alleen van een bepaalde groep. En helaas heeft de KNVB die indruk toch weer weten te wekken."