Een jaar om héél snel te vergeten: 2023 van Ajax

Na de gloriejaren in Amsterdam is 2023 het jaar waarin dat alles al vergeten lijkt. Tegenvallende resultaten, bijzondere transfers en bovenal een breed scala aan trainers langs de zijlijn. Dit waren de afgelopen twaalf maanden van Ajax!

Tegenvallend seizoen van Ajax in de Eredivisie

De Amsterdammers begonnen in 2023 met Alfred Schreuder aan het roer. De Amsterdammers begonnen aan het seizoen met een remise in De Goffert, op bezoek bij NEC. Na een sporadische zege in het bekertoernooi tegen FC Den Bosch werden de drie Eredivisie-wedstrijden daarna ook allemaal niet gewonnen. Het gelijkspel op 26 januari in speelronde achttien, thuis tegen FC Volendam, was het eindstation voor de oefenmeester. 

Onder leiding van John Heitinga, die werd doorgeschoven vanuit Jong Ajax, werden er vijf zeges uit de zes gespeelde potten gehaald en bovenal werd er niet meer verloren door de ploeg uit de Nederlandse hoofdstad. De eerste nederlaag is pas eind februari in de uitwedstrijd tegen Union Berlin, wat ook een einde aan het Europese seizoen betekent.

Het hoogtepunt van het restant van het seizoen is de overwinning in het bekertoernooi, want aartsrivaal Feyenoord wordt in een bijzonder duel met 1-2 verslagen. Davy Klaassen wordt namelijk geraakt door een aansteker vanuit het thuisvak en de ultieme revanche is de uiteindelijke winst. In de bekerfinale wordt later na strafschoppen verloren van PSV.

Nieuwe hoofdstuk, nieuwe trainer

Na afloop van het seizoen besluit Ajax om John Heitinga te bedanken voor bewezen diensten en wordt onder aanvoering van technisch directeur Sven Mislintat gekozen om Maurice Steijn aan te stellen. Via de voorrondes wordt de groepsfase van de UEFA Europa League bereikt en het seizoen begint met een 4-1 thuisoverwinning tegen promovendus Heracles Almelo.

Lang gaat het echter niet goed, want al snel volgt puntenverlies in uitwedstrijden tegen laagvliegers in de Eredivisie. Excelsior en Fortuna Sittard snoepen twee punten af, FC Twente wint met 3-1 en daardoor is de achterstand op koploper PSV direct zeven punten. De Klassieker loopt in de Johan Cruijff ArenA ook uit op een drama, want Feyenoord wint met 0-4. De eerste twee wedstrijden in de groepsfase van de UEFA Europa League worden ook gelijkgespeeld en na twee verliespartijen in de Eredivisie (AZ en FC Utrecht) is het ook einde verhaal voor Steijn.

Nieuwe kapitein op 't Schip

Onder interim-manager John van 't Schip wordt de weg omhoog weer ingezet. Na een nederlaag in het Philips Stadion staat Ajax namelijk onderaan, maar dat is al snel verleden tijd. In de Eredivisie wordt niet meer verloren en daardoor staan de Amsterdammers gaat de ploeg als nummer vijf van de ranglijst beginnen aan de winterstop. Geloof weer terug, zou je zeggen... Het uitduel tegen amateurploeg USV Hercules, in de tweede ronde van de TOTO KNVB Beker, ging namelijk als laatste duel van 2023 nog verloren en daardoor is het bekeravontuur vroegtijdig afgelopen.

Feyenoord-doelman vertrekt