Alles over Feyenoord-speler Givairo Read

Givairo Read maakte onlangs zijn debuut voor Feyenoord in het Europa League-duel tegen AS Roma, waar hij op zeventienjarige leeftijd zijn eerste wedstrijd speelde in het eerste elftal van Feyenoord. Maar wie is Givairo Read eigenlijk en waar komt hij vandaan?

Geboren als Givairo Dundas

Goed om te weten. Givairo Read werd 2 juni 2006 geboren als Givairo Dundas, de achternaam van zijn moeder. Nadat zijn ouders, wiens roots in Suriname liggen, trouwden, veranderde dat naar Read. 

Transfer van FC Volendam naar Feyenoord

In de zomer van 2023 koos Read ervoor om van FC Volendam naar Feyenoord te komen vanwege de kans om zich verder te ontwikkelen bij de Rotterdamse club.  Read wordt gezien als een moderne, snelle en atletische vleugelverdediger met een focus op aanvallende acties, en bij Feyenoord waren ze daarom blij dat hij ervoor koos om zijn loopbaan bij de landskampioen van 2023 voort te zetten

Bovendien was zijn overstap naar Feyenoord transfervrij, wat betekende dat Feyenoord geen vergoeding aan FC Volendam hoefde te betalen.

Debuut Read bij FC Volendam tegen Fortuna Sittard

Afkomstig van AVV Zeeburgia in Amsterdam maakte Givairo Read in 2017 de overstap naar FC Volendam. Hij maakte zijn debuut in de hoofdmacht van FC Volendam op 17 maart 2023 in de met 2-1 gewonnen thuiswedstrijd tegen Fortuna Sittard. Maar Read speelde vooral in het beloftenelftal, in totaal 24 wedstrijden voor Jong FC Volendam.

Read in Nederlands Elftal

De ontwikkeling van Read gaat snel. In september 2023 debuteerde Read bij Oranje Onder 17, in de met 3-0 gewonnen oefeninterland met Ierland. Ook nam hij deel aan het Europees Kampioenschap voor zijn leeftijdsgenoten.

Foto: Givairo Read in Oranje

Givairo Read in Oranje

Feyenoord - AS Roma debuut Givairo Read

De verdediger viel een kwartier voor tijd bij Feyenoord in tegen AS Roma. Read verving de geblesseerde Bart Nieuwkoop. Read was door afwezigheid van Gernot Trauner en Lutsharel Geertruida ook de enige optie voor trainer Arne Slot. En Read had vooraf wel zo een voorgevoel, zei hij naderhand in onderstaande video over zijn debuut. 

"Lopez en ik waren de enige verdedigers op de bank, ik had een voorgevoel maar wist het niet zeker. Toen gebeurde het en ik moest gewoon mijn ding blijven doen, blijven strijden en dan komt het goed."

Arne Slot voegt Read bij Feyenoord-selectie

Inmiddels heeft zeventienjarige verdediger zelfs een vaste plek gekregen in de kleedkamer van de Rotterdamse club. Slot heeft veel vertrouwen in Read, die in augustus direct na zijn komst al werd uitgeroepen tot Academy Speler van de Maand. Ook maakte Read indruk met Feyenoord Onder 18 waarmee hij in de voorbereiding het prestigieuze Mladen Ramljak Memorial Tournament in Kroatië won en waar hij werd uitgeroepen tot speler van het toernooi. 

Foto: Givairo Read vervangt Bart Nieuwkoop in de wedstrijd tegen AS Roma

Givairo Read vervangt Bart Nieuwkoop in de wedstrijd tegen AS Roma

Rugnummer 26

Read krijgt bij Feyenoord rugnummer 26, zo werd duidelijk nadat een foto uit de kleedkamer uitlekte. 

Instagram 

Givairo Read is zelf actief op social media, met name Instagram. Op zijn Insta plaatst de verdediger vooral wedstrijdgerelateerde posts. Uiteraard ontbreekt ook een foto van zijn eerste contractondertekening bij Feyenoord niet. 

Youtube

Op het videoplatform Youtube zijn de actiemomenten te vinden van Read in het shirt van Feyenoord