Studio Voetbal-analisten zijn overtuigd: "Als vandaag een examen was voor het WK, dan is hij geslaagd"

PSV won zondagmiddag de topper tegen Ajax (1-2) en aan tafel bij Studio Voetbal waren de analisten aan tafel onder de indruk van Xavi Simons. Ibrahim Afellay, Rafael van der Vaart, Pierre van Hooijdonk en Arno Vermeulen zijn het er alle vier unaniem over: de spelmaker van de Eindhovenaren moet met Oranje mee naar het WK in Qatar. Afellay, oud-speler van onder meer PSV en Barcelona, is overtuigd: "Als vandaag tegen Ajax een examen was voor wie naar het WK mag, dan is hij wel echt geslaagd", aldus de analist, waarvan de mening wordt gedeeld aan tafel van Studio Voetbal

Simons maakte afgelopen zomer transfervrij de overstap van Paris Saint-Germain naar PSV. De middenvelder annex aanvaller veroverende vrij snel een basisplaats onder coach Ruud van Nistelrooij en is inmiddels goed voor acht goals en vier assists in dertien competitiewedstrijden voor de Eindhovenaren. Daarnaast kwam Simons ook één maal tot scoren in de Europa League, waarin PSV zich plaatste voor de knock-outfase. De negentienjarige geboren Amsterdammer is door zijn goede prestaties in Eindhoven ook opgenomen in de 39-koppige voorselectie van Louis van Gaal voor het WK 2022 in Qatar.

De jonge, talentvolle middenvelder heeft ook bij de analisten aan tafel van Studio Voetbal hoge ogen gegooid. Van der Vaart kende Simons voorafgaand aan z'n transfer naar PSV niet, maar verwachtte door de hype rondom de middenvelder een arrogante speler: "Maar nee, zo'n geweldig joch", aldus de analist, die ook onder indruk is van de werkethiek van Simons. "Hij deed niet alleen in balbezit mee. Nee! Werken, werken, werken... Verdedigen, verdedigen, verdigen. Hij heeft echt veel arbeid geleverd. En aan de bal is hij natuurlijk ook fantastisch, maar ik had niet verwacht dat hij zo veel verdedigende arbeid zou leveren. Hij speelde echt goed hoor", aldus een lovende Van der Vaart, die een moment uit de wedstrijd tekenend vond voor het optreden van de middenvelder van PSV. "Op een gegeven moment stond PSV even met tien man en toen moest SImons even rechtsback spelen. De manier waarop hij toen Steven Bergwijn van de bal zette, zegt ook wel wat hoor. Echt een juweeltje", concludeert de oud-speler van onder meer Ajax en Real Madrid.

Afellay is, net als Van der Vaart, ook overtuigd van de kwaliteiten van Simons: "Het is eigenlijk wel heel knap dat een jongen die eigenlijk zonder verwachtingen naar Eindhoven is gekomen, en geruisloos in het elftal zou moeten komen, meteen basisspeler is geworden en zelfs al sterkhouder is", begint de analist. "En dat zonder ervaring in het betaald voetbal ook nog", concludeert Afellay, doelend op het feit dat Simons voorafgaand aan zijn debuut bij PSV slechts tien officiële wedstrijden voor PSG had gespeeld.

scroll-down Meer lezen over dit
trending topic?
trending
Lees verder over‘Ajax - PSV’

Berghuis is niet bang voor weerzien met internationals van PSV: "Dat is niets persoonlijks"

KNVB gaat opstootjes Ajax-PSV niet onderzoeken: "Geen reclame, maar komt niet in aanmerking"

Engelse scouts op de tribune tijdens Eredivisie-kraker tussen Ajax en PSV

Discussies over opstootjes blijven doorgaan: wel of geen schorsing voor Klaassen?

Moet Berghuis na deze actie tijdens Ajax-PSV vrezen voor een schorsing?

PSV oogst lof na winst in Amsterdam: "Het is jammer dat de winterstop komt"

'Miskoop van het jaar' en 'nieuw wereldwonder' moeten het ontgelden na Ajax-PSV

Schreuder gefileerd: "Hij flirt met snel ontslag bij Ajax"

Kortsluiting na afloop Ajax-PSV: deed Klaassen 'een Suarez'je'?

PSV-Praat aflevering 9: "We lijken de knop gevonden te hebben om topwedstrijden éindelijk te gaan winnen"

Oudste Ajacied ooit in Eredivisie
Duurste Nederlandse voetballers