Throwback: Ajax klopt FC Twente in kampioensduel 2011

Ajax neemt het in speelronde 30 in eigen huis op tegen FC Twente. Reden genoeg om terug te blikken op 2011, met in het bijzonder 15 mei 2011. FC Twente heeft een goed seizoen achter de rug. Uit 33 wedstrijden pakten de Tukkers 71 punten. Ajax begon de laatste speelronde met 70 punten en dus moest de ploeg van de toenmalig traner Frank de Boer perse winnen van FC Twente in speelronde 34. Uiteindelijk won Ajax de wedstrijd met 3-1 en kroonden de Amsterdammers zich voor de 30e keer als landskampioen.

Finale KNVB Beker 2011 FC Twente - Ajax

Ajax begon de wedstrijd destijds al met een gevoel van revanche. Precies één week eerder wist FC Twente namelijk met 3-2 te winnen van de Amsterdammers in de finale van de KNVB Beker. De Tukkers wisten toen een 0-2 achterstand om te buigen naar een 2-2 gelijkspel in reguliere speeltijd, waardoor de wedstrijd naar de verlenging ging. In de extra tijd scoorde Marc Janko in de 118e minuut de 3-2, waardoor de dennenappel meeging naar Enschede.

(TEKST GAAT VERDER ONDER DE VIDEO)

Opstellingen Ajax - FC Twente 15 mei 2011

Frank de Boer begon de wedstrijd met precies dezelfde elf als de verloren bekerfinale: Vermeer, Van der Wiel, Alderweireld, Vertonghen, Boilesen, Anita, De Zeeuw, Eriksen, Suljemani, Ebecilio en S. de Jong.

FC Twente-trainer Michel Preud’homme voerde twee wijzigingen door ten opzichte van de bekerfinale. Keeper Mihaylov keerde terug onder de lat ten opzichte van Boschker en rechtsback Rosario was hersteld van een blessure, waardoor Tiendalli terugkeerde op de reservebank.

Het team van FC Twente zag er zo uit: Mihaylov, Rosales, Douglas, Wisgerhof, Buysse, Landzaat, Brama, Janssen, Chadli, Ruíz en Luuk de Jong

Wedstrijdverloop Ajax - FC Twente 15 mei 2011

FC Twente begon de wedstrijd sterk. De ploeg uit Enschede kreeg na ongeveer 35 seconden al de eerste mogelijkheid via Bryan Ruíz, maar de Costa Ricaan stuitte op doelman Kenneth Vermeer. Even later begon Twente steeds slordiger te spelen. In de 18e minuut kreeg Suljemani een uitgelezen kans om de Ajacieden op 1-0 te zetten, maar de aanvaller schoot de bal over. Vier minuten later was het raak, na een uitstekende voorzet van rechtsachter Gregory van der Wiel schoot Siem de Jong de bal met zijn linkervoet tegen de touwen. Dit was De Jong zijn elfde goal van het seizoen. Na de goal kreeg Ajax steeds meer ruimte, toch wist ook Twente kansen te creëren. Voor rust kreeg Danny Landzaat nog twee grote mogelijkheden, maar scoren deed hij niet. Ruststand 1-0 in het voordeel van de Amsterdammers.

Ajax zet door in tweede helft

Nog niet eens een minuut na rust werd de voorsprong van Ajax uitgebreid naar 2-0. Na wederom een voorzet van Van der Wiel was het Landzaat die de bal achter zijn eigen doelman kopte. Toch wist Twente na de aftrap meteen te reageren. Oud-Ajacied Theo Janssen schoot de bal net buiten de zestienmeter het doel in en maakte hiermee zijn dertiende treffer van het seizoen. Hierna volgde een nerveuze fase in de wedstrijd. Ajax gooide de verdediging op slot en gokte op de counter. In de 76e minuut kreeg de Belgische-speler Chadli de uitgelezen kans om Twente naar de 2-2 te koppen en naar het kampioenschap, maar de aanvaller mikte naast. Één minuut later was het duel beslist. Een fijn balletje van middenvelder Eriksen gaf De Jong de mogelijkheid om te scoren en dat deed de spits. Met zijn twaalfde en belangrijkste goal van het seizoen maakte Siem de Jong Ajax voor de 30e keer kampioen. Het dertigste kampioenschap betekende voor de club uit Amsterdam ook meteen de derde ster op de borst.

Johan Cruijff Schaal 2011 FC Twente - Ajax

FC Twente wist nog wel een klein beetje revanche te pakken tegen Ajax. De club uit Enschede won twee maanden later de Johan Cruijff Schaal: 1-2. Marc Janko en Bryan Ruíz scoorden voor Twente.  Alderweireld trof doel voor de Amsterdammers. Huidig Ajacied Steven Berghuis pakte in deze wedstrijd nog een rode kaart namens FC Twente, na een overtreding en een schwalbe mocht de buitenspeler na 48 minuten douchen.