Oud-bestuurslid deelt ervaring: ‘Gebrek aan leiderschap bij Ajax’

Gerry Hamstra heeft in gesprek met ESPN verteld over zijn periode bij Ajax. De technisch directeur van PEC Zwolle laat weten dat hij door een gebrek aan leiderschap niet goed kon functioneren bij de club uit Amsterdam. 

Hamstra over Ajax 

Sinds zijn vertrek in april 2023 zat Hamstra al ruim een jaar zonder club. Een nieuwe functie vond hij bij PEC Zwolle, dit in de rol van technisch directeur. Hij was daarvoor werkzaam als technisch directeur bij Ajax, eerst als rechterhand van Marc Overmars en later in samenwerking met Klaas-Jan Huntelaar. Hamstra vertelt dat hij een mooie tijd heeft gehad bij de club, maar plaatst een kanttekening. Natuurlijk had je graag gewild dat dingen anders liepen." 

Hamstra: ‘Gebrek aan leiderschap bij Ajax’ 

Hamstra kwam over van Sc Heerenveen en koos om samen te werken met Overmars. "Ik wilde heel graag drie jaar met hem werken, daarom heb ik zo lang getekend. Het eerste jaar was super met hem: we hebben heel veel dingen samen gedaan en ik heb heel veel geleerd van hem. Helaas ging Marc weg, waarna het gewoon anders is gelopen in het tweede jaar. Dat heeft vooral te maken met een gebrek aan leiderschap. Ik denk dat te veel mensen mee mochten en konden beslissen. Daardoor kon ik niet meer functioneren. Dan moet je je conclusies trekken." 

Hamstra vroeg contract te laten ontbinden 

Hamstra laat weten dat hij contractontbinding aanvroeg. "Ik ben gewend, ook qua leidinggeven, dat je dingen en processen samen doet en dat het goed functioneert. Als dat gebeurt, hoeft niemand er een klap op te geven of de directeur te spelen. Maar in een organisatie moet wel duidelijk zijn, wanneer dat niet gebeurt: dan is Pietje degene die er een klap op geeft. Dat was in het tweede jaar gewoon niet het geval.” Ondertussen werkt Ajax hard om aankomend seizoen weer in de top te kunnen meedraaien en kan een Oranje-spits naar Amsterdam komen.

Feyenoord-doelman vertrekt