Alles over Dennis Bergkamp; van goal in '98 tot standbeeld in Londen
Inhoudsopgave
Een groot icoon, die bij zijn werkgevers als professionele voetballer niet kan ontbreken in de musea, geschiedenisboeken en hall of fame: Dennis Bergkamp. De tweebenige aanvaller speelde 'slechts' voor vier clubs in zijn carrière, maar bouwde in de loop der jaren aan zijn status als voetbalicoon.
Het privéleven van Dennis Bergkamp
Het leven van een voetballer staat vrijwel 24 uur per dagen en zeven dagen per week in het teken van presteren op het veld, desondanks is een stabiele en gelukkige thuissituatie buiten de uren op het veld ook van belang. Hoe ziet het privéleven van Bergkamp er precies uit?
Waar en wanneer is Dennis Bergkamp geboren?
Het was 10 mei, in 1969, toen Dennis Bergkamp ter wereld kwam in Amsterdam.
Wie is de vrouw van Dennis Bergkamp?
De voormalig sterspeler is al tientallen jaren gelukkig samen met Henrita Ruizendaal. met wie hij op 16 juni in 1993 de liefde bezegelde met een huwelijk. In de loop der jaren gaven zij samen vorm aan een mooi en bovendien groot gezien.
Wie zijn de kinderen van Dennis Bergkamp?
Henrita en Dennis kregen samen vier kinderen, waarvan één jongen en drie meisjes. Zijn dochters heten Yasmin, Saffron en Estelle Bergkamp. Mitchell is de zoon van het liefdespaar. Via zijn zoon én schoonzoon kan Bergkamp zich nog voldoende bemoeien met het voetbal. Mitchel speelde in de jeugd van Almere City, Watford en het Engelse Bromley, terwijl zijn schoonzoon Donny van de Beek is.
Waarom had Dennis Bergkamp vliegangst?
De aanvaller kampte met vliegangst en was geen voorstander van buitenlandse wedstrijden. Er wordt beweerd dat dit te maken heeft met een incident in aanloop naar het WK in 1994. Een journalist van het Algemeen Dagblad grapte tijdens een tussenlanding dat hij een bom bij zich had, waardoor het hele vliegtuig grondig onderzocht moest worden. Bergkamp verloor vijf goede vrienden door de SLM-ramp in 1989 in Suriname. In zijn tijd in Engeland leverde deze vliegangst hem de bijnaam 'The Non-Flying Dutchman' op.
Hoe was Dennis Bergkamp als voetballer?
Zijn multifunctionaliteit in combinatie met zijn neusje voor de goal hebben voor een hoop successen gezorgd, zowel in binnen- als buitenland. Hij speelde gedurende zijn loopbaan ruim 700 officiële wedstrijden voor zijn clubs, maar hoe is zijn carrière verlopen?
Hoe zag de clubloopbaan van Dennis Bergkamp eruit?
Als geboren Amsterdammer speelde hij tussen 1975 en 1981 bij amateurvereniging Wilskracht/SNL. Daar werd hij opgepikt door de scouts van Ajax en dat bleek na enkele jaren een meesterzet. Maanden na zijn officiële debuut viel hij in tijdens de gewonnen Europa Cup II-finale tegen Lokomotive Leipzig
De clubloopbaan in Nederland van Dennis Bergkamp:
Ajax, 1981-1993
Voor welke clubs speelde Dennis Bergkamp in het buitenland?
Na twaalf jaar, vele successen en een imposante status opgebouwd te hebben, besloot Bergkamp zijn geluk elders te beproeven en uiteindelijk streek hij neer in de Italiaanse Serie A. Inter Milaan, beter bekend als Internazionale, voegde de Nederlander toe aan de selectie en zag Wim Jonk met hem afreizen. Een succes? Mwa, want de speelstijl in Italië lag Bergkamp niet helemaal en zodoende transfereerde hij na twee jaar richting de Premier League, waar Arsenal hem contracteert.
Dat werd wederom een daverend succes, want inmiddels pronkt een beeld van Bergkamp al jaren rondom het Emirates Stadium van Arsenal. Hij kwam als recordaankoop binnen bij de club en maakte die status méér dan waar. Samen met Ian Wright werd Bergkamp met Arsene Wenger aan het roer pas écht een clubicoon. Het Engelse publiek van Arsenal werd getrakteerd op een heleboel prijzen, schitterende doelpunten van de Nederlander en zodoende ontving hij na 400 wedstrijden voor de club een welverdiende bijnaam: God. De afscheidswedstrijd van het clubicoon werd gespeeld ter opening van de opening van de nieuwe thuishaven van Arsenal.
Onder welke trainer maakte Dennis Bergkamp zijn debuut voor Ajax?
Bergkamp was twaalf jaar toen hij droomde van debuteren in de Johan Cruijff ArenA en na vijf jaar ontwikkelen was dat moment daar: in de wedstrijd tegen Roda JC besloot trainer Johan Cruijff hem te laten debuteren en vanaf het seizoen daarna was hij niet meer weg te denken uit de basiself van de Amsterdammers.
Welke prijzen won Dennis Bergkamp met Ajax?
De prijzenkast van The Non-Flying Dutchman is gigantisch, want bij iedere club waar hij speelde in zijn loopbaan, werd minimaal één prijs gewonnen. Waar zijn periode bij Arsenal qua prijzen ongeëvenaard is, won hij in de Eredivisie én in Europa met Ajax ook een hoop prijzen. In zijn debuutseizoen pakte Bergkamp de UEFA Cup II en de KNVB Beker, een prijs die hij later nog eenmaal won.
Ondanks de gloriejaren van de Amsterdammers bleef het aantal landstitels achter in vergelijking met de andere prijzen, want Bergkamp won in het Ajax-shirt maar eenmaal de competitie. Dat was in seizoen 1989-1990. Er is echter één prijs, die hij nooit zal vergeten: de UEFA Cup in 1992. De 21e editie van dit toernooi werd gewonnen door de Nederlandse topclub en dat lukte door af te rekenen met het Zweedse Örebro SK, het Duitse FC Rot-Weiss Erfurt, het Spaanse CA Osasuna, het Belgische KAA Gent en de Italianen van Genoa en Torino.
Welke rol had Dennis Bergkamp in het Nederlands elftal?
Het antwoord op deze vraag is relatief eenvoudig: een historische rol. Onder bondscoach Rinus Michels debuteerde hij, samen met Frank de Boer en Stan Valckx in Oranje tijdens een oefeninterland tegen Italië. Zijn debuut als international op een eindtoernooi maakte Bergkamp in 1992, toen het Europees kampioenschap gehouden werd in Zweden. De tweebenige doelpuntenmaker scoorde de enige goal tegen Schotland, was doorslaggevend in de groepswedstrijd tegen Duitsland én scoorde in de halve finale tegen Denemarken. Met drie treffers werd hij mede-topscorer van het EK.
Tijdens het WK in 1994, dat gespeeld werd in de Verenigde Staten, viel hij op door een weergaloze treffer in de kwartfinale tegen Brazilië. Dat was ook het eindstation, terwijl het EK in 1996 uitliep op een grote teleurstelling. Uiteindelijk bleek dat er tijdens het WK in '98 ultieme wraak genomen werd, ook door Bergkamp, die een cruciale rol vervulde tijdens dit toernooi. Het Nederlands elftal eindigde als vierde op dat eindtoernooi, maar de Nederlander bevestigde zijn status als wereldster in de kwartfinale tegen Argentinië.
Het maakt niet uit tot welke generatie je behoort, want het fenomenale en historische doelpunt van Bergkamp staat op het netvlies van iedere voetballiefhebber. Het laatste fluitsignaal naderde en op dat moment stond het nog altijd 1-1 tussen Oranje en Argentinië, totdat Bergkamp een bal kreeg. Een lange bal vanaf eigen helft bereikt via de voet van Frank de Boer de rechterflank, waar de aanvaller Ayala succesvol passeert en de bal met buitenkant rechts in de kruising plaatst. Kippenvel!
Zijn laatste eindtoernooi als international van Oranje was het EK in 2000, dat gespeeld werd in België en Nederland. Hij was niet trefzeker en besloot een punt achter zijn interlandcarrière te zetten, omdat het WK in 2002 gehouden werd in Japan en Zuid-Korea en dit was nauwelijks bereiken zonder vliegtuig. Hij sloot deze imposante staat van dienst af als topscorer aller tijden van Oranje, maar werd later ingehaald door Patrick Kluivert, Robin van Persie en Klaas-Jan Huntelaar.
Welke prijzen won Dennis Bergkamp in zijn carrière?
De prijzenkast van Dennis Bergkamp als speler:
Met Ajax:
Europacup II, 1986-1987
Eredivisie, 1989-1990
KNVB Beker, 1986-1987 en 1992-1993
UEFA Cup, 1991-1992
Met Arsenal:
Supercup: 1998-1999, 2002-2003 en 2004-2005
FA Cup: 1998, 2002, 2003 en 2005
Premier League: 1997-1998, 2001-2002 en 2003-2004
Individueel:
Voetballer van het Jaar, Eredivisie 1991 en 1992
Voetballer van het Jaar, Premier League 1998
Topscorer PTT Telecompetitie (Eredivisie), 1990-1991, 1991-1992 en 1992-1993
Topscorer EK 1992
Topscorer UEFA Cup 2009
Speler van het seizoen: Arsenal (1997-1998) en Ajax (1990-1991 en 1991-1992)
Het voetbaldier dat Bergkamp heet, besloot na zijn succesvolle en imposante loopbaan ook aan de slag te gaan in de voetballerij als trainer. Werd dat ook een groot succes?
Hoe verliep de trainerscarrière van Dennis Bergkamp?
In 2006 besloot hij om te stoppen als profvoetballer, maar lang liet een rentree in een hele andere rol niet op zich wachten. Volledig gelijk aan zijn loopbaan als speler zette hij bij Ajax zijn eerste stappen als trainer. Onder Marco van Basten en John van 't Schip fungeerde hij in totaal 46 wedstrijden als assistent-trainer van de hoofdmacht in Amsterdam, die hij vervolgens verruilde voor een samenwerking met Johan Neeskens bij Oranje en een rol in de jeugdopleiding van Ajax.
Samen met Fred Grim kreeg hij de leiding over de O19, om vervolgens weer structureel terug te keren bij Ajax 1 in de rol van assistent. Dat deed hij voornamelijk samen met Frank de Boer, maar vervolgens nam Peter Bosz het stokje over. Waar Bergkamp zegt dat het niet zo is, zijn de twee heren door ruzie uit elkaar gegaan volgens de oefenmeester. Na zijn vertrek bij Ajax was hij gedurende negen wedstrijden nog assistent-trainer bij Almere City. Dat eindigde in 2019 en sindsdien staat hij niet meer langs de lijn.
De coachingloopbaan van Dennis Bergkamp:
Ajax 2008-2017
Nederland 2008-2009
Jong Almere City 2019
- Eredivisie, 2011-2012, 2012-2013 en 2013-2014
- TOTO KNVB Beker, 2013-2014
Het leven gaat echter niet altijd over rozen, want als internationale wereldster ben je vaak ook het mikpunt van kritiek en een gewillig onderwerp voor de media.
Bij welke schandalen was Dennis Bergkamp betrokken?
In vergelijking met andere voetballers kwam Bergkamp vrijwel nooit negatief in het nieuws, desondanks is hij niet helemaal van onbesproken gedrag. Zijn vertrek bij jeugdliefde Ajax is namelijk best ingewikkeld, maar hoe is dat gelopen?
Waarom hadden Dennis Bergkamp en Peter Bosz ruzie?
Bosz schoof aan bij Wilfred Genee, Johan Derksen, René van der Gijp en Jan Boskamp bij het programma VI Blijft Thuis en daar vertelde hij iets meer over het conflict tussen hem en Bergkamp, die zelf nog steeds vindt dat er géén sprake was van ruzie. "In de trainerskamer waar ik werkte, werkte eigenlijk niemand echt met elkaar samen. Bergkamp was daar onderdeel van, maar niet alleen hij."
"Dat was moeizaam en niet fijn. Ik heb gezegd dat ik dat niet nog een jaar ga doen. Uiteindelijk is Edwin bij mij thuisgekomen, hebben we het seizoen geëvalueerd en heb ik gezegd: op deze manier doen we het, anders niet. Daar moest hij over nadenken, na twee of drie dagen ben ik naar de Johan Cruijff ArenA gereden en zei hij dat hij het niet kon inwilligen."
Genee zoomt vooral in op een eventuele ruzie tussen Bergkamp en de Nederlandse hoofdtrainer, die vervolgens wel iets los wil laten over de situatie. "Als ik zei dat ik op niveau had gespeeld, zei hij: je hebt alleen maar bij Feyenoord gespeeld."
Is Dennis Bergkamp actief op social media?
De voormalig profvoetballer geniet inmiddels van het leven als icoon in Arsenal, wereldster en clublegende bij Ajax. Door de ontwikkelingen binnen zijn eigen gezin mag hij zichzelf tegenwoordig ook opa noemen, waardoor hij samen met zijn vrouw veel tijd besteedt met hun kleinkind. Dat laat hij weten via social media.
Wat is het vermogen van Dennis Bergkamp?
In 2016 werd bekend dat hij door zijn successen als profvoetballer inmiddels dusdanig veel geld verdiend had, dat hij een plek had verkregen in de Quote 500. Samen met Ruud van Nistelrooij is hij één van de voormalig profvoetballers in dit rijtje met vermogende mensen. Er wordt namelijk gemeld dat hij tijdens zijn loopbaan 45 miljoen euro bij elkaar voetbalde. In 2010 was hij een tijdje de rijkste ex-profvoetballer van Nederland en werd zijn vermogen geschat op 56 miljoen euro.
Arsenal houdt van Nederlanders
Bij The Gunners werd hij dus vereeuwigd met een beeld bij het stadion, waar de harten van alle supporters sneller gaan kloppen bij het horen van zijn naam en het zien van de beelden. In de jaren na zijn vertrek waren er een aantal Nederlanders aangetrokken door Arsenal. Wie allemaal? Deze Nederlanders speelden bij Arsenal!