Van keeperstrainer naar coach: Dit is Ajax-trainer Francesco Farioli

Francesco Farioli wordt volgens VI zo goed als zeker de nieuwe hoofdtrainer van Ajax. De Italiaan presteerde boven verwachting met OGC Nice, dat op de vijfde plek van de Ligue 1 eindigde. Wie is Francesco Farioli en wat valt er te verwachten van de trainer in Amsterdam?

Francesco Farioli begon als keeperstrainer

De 35-jarige Farioli is op 10 april 1989 geboren in het Italiaanse Barga. Hij bewandelde een ongewoon pad in de voetballerij. Farioli heeft het nooit ver geschopt in zijn carrière als voetballer en koos op jonge leeftijd voor een diploma in de filosofie. Vanaf 2017 begon hij samen te werken met de Italiaanse sensatie van Brighton & Hove Albion: Roberto de Zerbi. Bij respectievelijk Benevento en Sassuolo was Farioli actief als keeperstrainer onder zijn leermeester en hier leerde de Nice-coach alle fijne kneepjes van het coachingvak.

Farioli als hoofdtrainer

Als hoofdtrainer begon Farioli bij het Turkse Fatih Karagümrük, dat destijds net gepromoveerd was. Hoewel de cijfers er niet indrukwekkend uitzagen, was het zijn speelstijl en manier van coachen die indruk maakte op iedereen. Dit leverde hem een transfer op naar Alanyaspor. In 2023 durfde OGC Nice een gokje te wagen met Farioli en tot zover is deze gok goud waard voor de club uit Zuid-Frankrijk. Ze komen in aanmerking voor Europees voetbal met hun coach, die soms als een bezetene langs de zijlijn staat. Kunnen ze dit ook in Amsterdam verwachten?

Terugkeer van de Ajax-school in Amsterdam onder Farioli

Voor liefhebbers van de 4-3-3 is het smullen geblazen nu Farioli naar Ajax komt. De Italiaan hanteert dezelfde formatie bij Nice, waar hij te boek staat als een tactisch flexibele coach à la De Zerbi. Farioli speelt op balbezit en aast op een attractieve speelstijl. Nice kan met een ontzettend hoge lijn van druk spelen, waarin de 40-jarige Braziliaan een sleutelrol heeft. Dit levert soms hele bijzondere beelden op, zoals het onderstaande filmpje:

Drukke transferzomer op komst

Met het aanstellen van Farioli kan Ajax zich nu gaan richten op het aantrekken van spelers die in de speelstijl van de Italiaanse trainer passen. Dit is hoe de club weer mee kan gaan doen in de top van de Eredivisie.

Feyenoord-doelman vertrekt