Chaos compleet in Volendam: Jan Smit woest, trainer en selectie muiten

Nadat de Raad van Commissarissen van FC Volendam eerder deze week besloot om voorzitter Jan Smit weg te sturen is de chaos compleet bij FC Volendam. In aanloop naar de vergadering van de RvC die het ontslag bekrachtigde sloeg vertrekkend voorzitter Jan Smit woest om zich heen in de media. Ook deelde hij zelf een gevoelig ontslag uit. Daarbij muiten de selectie en de coach, dus de chaos is compleet in Volendam en het eind nog niet in zicht. Wij zetten de zaken op een rij.

Officieel: Rvc FC Volendam bekrachtigt ontslag Jan Smit en rest bestuuur, persconferentie volgt

Tijdens de vergadering van 30 november bevestigde de Raad van Commissarissen het ontslag van Jan Smit en de rest van het bestuur van FC Volendam. Dit ontslag maakte de club hierna via social media bekend.

De Raad van Commissarissen maakte tevens bekend dat zij het ontslag van het bestuur op vrijdag 1 december zullen toelichten tijdens een persconferentie. Deze vindt plaats vanaf 10 uur.

Jan Smit slaat wild om zich heen

Afgelopen zondag zegde de Raad van Commissarissen het ontslag van het bestuur al aan. Wel werd het bestuur uitgenodigd om zich tijdens de vergadering van 29 november te verdedigen alvorens een definitief besluit te nemen. Jan Smit maakte voorafgaand aan die vergadering bekend niet bij de vergadering aanwezig te zullen zijn onder het motto: "een kalkoen loopt ook niet naar het kerstmaal".

De Rvc stelt dat het ontslag van het bestuur noodzakelijk was omdat het voortbestaan van de club in gevaar zou zijn. Van deze aantijgingen neemt Jan Smit op zijn social media in duidelijke bewoordingen afstand.

Jan Smit reageert op vragen van fans

Op social media gaat de zanger in op een aantal vragen van fans. Zo geeft hij aan dat hij gedwongen is om te reageren omdat hij zich niet uit laat maken voor leugenaar.

Ook geeft hij aan dat de Rvc-vergadering van 29 november alleen een formaliteit was.

Ook neemt de bekende zanger en (ex)voorzitter van het bestuur alvast een voorschot op de te houden persconferentie.

Overigens lijkt de Raad van Commissarissen zeker van haar zaak. Rvc-voorzitter Jaap Veerman laat aan de Telegraaf weten:"Dit is een besluit dat niet lichtvaardig is genomen. Maar je bent toezichthouder of niet. En niet alleen om een koffietje te doen of om een biertje of een wijntje te drinken."

Jan Smit stopt ook als geldschieter van FC Volendam

In hetzelfde interview is Jan Smit bijzonder duidelijk over het feit dat zijn rol bij FC Volendam voor nu is uitgespeeld. Hij zegt onder meer:"Ik hoop dat iedereen begrijpt dat het mijn eer te na is om alleen als melkkoe en geldophaler te fungeren. Een voorzitter die hier en daar gratis optreedt om meer sponsoring te genereren. Die alleen z'n netwerk aanboort om gebakken lucht te verkopen!"

Laatste besluit van bestuur FC Volendam luidt chaos in

Vlak voordat het bestuur officieel ontslagen werd nam zij zelf het besluit om zakelijk directeur Frans ten Berge op non-actief te stellen. Ten Berge was pas sinds februari 2023 in deze rol actief, maar het (ex-)bestuur verwijt hem dat hij niet goed functioneert en dat "hij geen openheid richting de club geeft over zaken die essentieel zijn voor goed bestuur".

Daarmee lijkt de chaos binnen FC Volendam compleet.

Chaos binnen FC Volendam compleet: bestuurlijke chaos, conflicten, coach en spelers muiten

De club begint de decembermaand dus zonder bestuur en zonder zakelijk leider. Bovendien zal de persconferentie van 1 december 2023 hoe dan ook voor verdere onrust zorgen.

Daar komt bij dat de transferwindow van winter 2023/2024 in aantocht is. Hier zou FC Volendam, gezien de 17e plek op de ranglijst, actie moeten nemen, maar de vraag is wie daar nu het voortouw in neemt. Dit temeer omdat Jan Smit dus ook de geldkraan dichtdraait.

Daarnaast dreigt een ander oud conflict op te laaien. Immers, vorig jaar lag het technisch hart onder leiding van Wim Jonk ook onder vuur van de Raad van Commissarissen. Het toenmalig bestuur heeft hen toen in bescherming genomen en de contracten verlengd. Nu het bestuur weg is verwacht Jan Smit dat ook die strijd op zal laaien en dat dit Wim Jonk de kop kan kosten.

Hoe reageren de selectie en coach van FC Volendam?

Met al dit bestuurlijke geweld zouden we haast vergeten dat er aan De Dijk ook nog gevoeltbald moet worden. Of de spelers en coach daar in de huidige situatie zin in hebben is echter de vraag. Voorafgaand aan de nu al roemruchte RvC-vergadering laten de spelers en coach van FC Volendam weten aan de kant van Jan Smit te staan. Tegenover Hart van Nederland laat verdediger Damon Mirani weten:"Smit is natuurlijk een uithangbord van de club. Hij heeft hier fantastische dingen gedaan. Ik zou het jammer vinden als Jan weggaat. Hij is een goed persoon en een fijne man."

Coach Matthias Kohler gaat een stap verder en hij zegt:"Smit is een inspiratiebron die vrijwillig tijd en geld in de club steekt. Hij wil alleen maar het beste voor de club. Ik vind het ongelofelijk dat dit nu aan de hand is. Dat hij weggaat is geen optie voor mij."

Nu het vertrek van Jan Smit en de rest van het bestuur vast staat is het dus de vraag hoe de coach en selectie hiermee omgaan.

Inwoners Volendam woedend over vertrek Jan Smit

Dat de machtsstrijd tussen Jan Smit en de Raad van Commissarissen de club FC Volendam in tweeën splijt is inmiddels meer dan duidelijk, maar de strijd gaat verder. Ook tussen de inwoners van Volendam en de club dreigt een conflict uit te breken. De inwoners zijn namelijk ook massaal op de hand van Jan Smit. In de Telegraaf verwoorden zij hun woede en angst duidelijk:"Zonder hem (Jan Smit red.) gaan ze failliet". 

Voor nu kunnen we verwachten dat de persconferentie van de Raad van Bestuur de gemoederen verder zal verhitten. Bovendien is de vraag wie de rust in Volendam en de club terug moet brengen. Na Jan Smit en Wim Jonk zo Keje Molenaar een kandidaat zijn, maar ook hij werd al eerder afgeserveerd door dezelfde Raad van Commissarissen, dus wie het weet mag het zeggen. Eén ding is zeker: wordt vervolgd.

Feyenoord-doelman vertrekt