ZIEN! Dit waren de duurste wintertransfers op Deadline Day van de afgelopen jaren

De geruchtenmolen draait ook deze transfer Deadline Day weer op volle toeren. Vertrekt Sofyan Amrabat naar FC Barcelona? Ziyech naar PSG? Of Enzo Fernandez voor 120 miljoen naar Chelsea? Het is nog even wachten op het echte vuurwerk, maar dit lijkt er wel aan te komen. Dit in tegenstelling tot voorgaande jaren. Toen werd er nauwelijks met geld gesmeten de op de slotdag van de winterse transferperiode.

Geen fors transfergeweld in 2022

Op 31 januari 2022 was Julian Alvarez de duurste transfer. De Argentijn vertrok voor 21,4 miljoen euro naar het Manchester City van Pep Guardiola. Dit seizoen moet Alvarez een ontketende Erling Haaland voor zich dulden, maar met de pas 22-jarige heeft City misschien wel de beste reservespits van de wereld in de gelederen. Dat weten ze in Argentinië in ieder geval zeker: Alvarez was een belangrijke schakel voor het team dat wereldkampioen werd in Qatar.

Ook voor Rodrigo Bentancur lag er in de winter van 2022 een transfer in het verschiet. De Uruguyaan vertrok voor 19 miljoen euro van Juventus naar Tottenham Hotspur en dit heeft hem geen windeieren gelegd. Daar waar het met de Italianen slechter en slechter gaat speelt Bentancur bijna alles voor Spurs. Ondanks dat Tottenham ook geen geweldig seizoen draait ziet Antonio Conte in de Uruguyaan een belangrijke speler voor zijn ploeg. 

De derde duurste speler van de afgelopen winterse Deadline Day was onze eigen Wout Weghorst. De spits vertrok vanuit Wolfsburg om zijn droom na te jagen: spelen in de Premier League. Degradatiekandidaat Burnley pikte hem op voor 17,5 miljoen euro. Echter liep dit avontuur niet zoals gewenst. Weghorst kon degradatie niet voorkomen en wilde niet op een niveautje lager spelen. Na een halfjaar bij het Turske Besiktas te hebben gespeeld kwam er een echte droomclub op zijn pad. De Nederlandse spits mag momenteel aan voetbalminnend Engeland laten zien dat hij goed genoeg is voor Manchester United en de top van de Premier League. 

Eerdere jaren

Voor de laatste keer dat er serieus veel geld werd neer gelegd voor een speler op de laatste dag van de winterse transferperiode moeten we terug naar 2018. Toen betaalde Arsenal zo'n 64 miljoen euro aan Borussia Dortmund om Pierre-Emerick Aubamayang over te nemen. In de jaren 2019 en 2020 bleven de bedragen relatief aan de lage kant. Zo maakte Newcastle 24 miljoen euro over aan Atlanta United om Miquel Almiron los te weken en een jaar later vertrok Jarrod Bowen van Hull City naar West Ham United voor 21 miljoen op de winterse Deadline Day. 

Als Enzo Fernandez voor 120 miljoen euro naar Chelsea vertrekt, dan zou dat in een klap de duurste Deadline Day-transfer ooit zijn in de winter. Ook is het een evenaring van het record voor de duurste wintertransfer ooit. Deze staat nu nog op naam van Philippe Coutinho. Hij vertrok in de winter van 2018 voor 120 miljoen van Liverpool naar FC Barcelona.