Deze spelers maakten net als Wijndal deze eeuw de overstap van AZ naar Ajax

Owen Wijndal is officieel speler van Ajax. De linkervleugelverdediger wordt de tiende speler die deze eeuw de overstap van AZ naar Ajax maakt. Voetbalflitsen zet zijn voorgangers op een rijtje.

Henk Timmer

AZ verhuurde Henk Timmer in de zomer van 2003 voor één seizoen aan Ajax. De doelman moest in Amsterdam de concurrentiestrijd aangaan met Maarten Stekelenburg en Bodan Lobont. Uiteindelijk stond Timmer slecht vier duels onder de lat bij Ajax.

Olaf Lindenbergh

Na vijf goede jaren bij AZ vertrok Olaf Lindenbergh in de zomer van 2005 naar Ajax. In Amsterdam kon de middenvelder nooit echt een vaste basisplaats bemachtigen, waarop hij na 50 wedstrijden in 2 jaar tijd naar Sparta Rotterdam vertrok.

Kenneth Pérez

Na zes jaar AZ waarin Kenneth Pérez goed was voor 58 doelpunten en 36 assists in 191 wedstrijden, vertrok de spits medio 2006 voor 2,5 miljoen euro naar Ajax. In Amsterdam deed Pérez leuk mee, alleen vertrok hij na een korte periode naar PSV. Ajax haalde hem anderhalf jaar later weer terug naar Amsterdam, waarna hij na een korte periode opnieuw vertrok. Ditmaal transfervrij naar FC Twente. In totaal kwam Pérez tot 66 wedstrijden voor Ajax. Hierin was hij goed voor 26 doelpunten en 18 assists.

Demy de Zeeuw

Na het seizoen waarin AZ vriend en vijand verraste door beslag te leggen op de landstitel, besloot Ajax in de zomer van 2009 diep in de buidel te tasten om sterkhouder Demy de Zeeuw naar Amsterdam te halen. De middenvelder maakte voor een bedrag van acht miljoen euro de overstap naar Ajax. Bij Ajax kwam De Zeeuw tot 94 duels en pakte hij in zijn laatste seizoen nog de landstitel. Hierna vertrok de middenvelder voor zes miljoen euro naar Spartak Moskou.

Mounir El Hamdaoui

Mounir El Hamdaoui was één van de grote namen in het elftal van AZ dat in 2009 beslag legde op de landstitel. Ook in het daaropvolgende seizoen toonde de Marrokaan zich tot een goede spits door in 27 wedstrijden 20 keer het net te vinden. Ajax klopte in de zomer van 2010 aan voor de diensten van de aanvaller. Met de transfersom werd een bedrag van vijf miljoen euro gemoeid. In Amsterdam mislukte El Hamdaoui echter volledig en dus besloot Ajax de aanvaller in 2012 voor een bedrag van 800 duizend euro aan Fiorentina te verkopen.

Kolbeinn Sigthórsson

Na de aankoop van Mounir El Hamdaoui in 2010 haalde Ajax een jaar later opnieuw een spits op bij AZ. Kolbeinn Sigthórsson moest de nieuwe aanvalsleider worden van de Amsterdammers. Na een droomstart waarin de spits uit IJsland vijf keer trefzeker was in acht wedstrijden, liep zijn Ajax-carriere een flinke deuk op. Zo raakte de spits geblesseerd en kwam hij nooit echt meer terug van deze blessure, zo kreeg Sigthórsson te maken met nieuwe blessures en besloot Ajax hem in 2015 aan het Franse FC Nantes te verkopen voor drie miljoen euro.

Niklas Moisander

Ajax pikte Niklas Moisander in 2003 vanuit Finland al op in haar jeugd, maar betaalde in de zomer van 2012 toch vier miljoen euro voor de centrale verdediger. Dit kwam omdat de Amsterdammers de jonge Finse verdediger in 2006 transfervrij naar PEC Zwolle lieten vertrekken. Vervolgens pikte AZ Moisander op en verkaste deze, na vier sterke jaren in Alkmaar waar er onder andere de landstitel werd gewonnen, weer terug naar Ajax. Bij de Amsterdammers won Moisander onder andere nog eens twee keer de landstitel. In 2015 vertrok de verdediger transfervrij naar Sampdoria. Tegenwoordig is hij 36 jaar en speelachtig bij het Zweedse Malmö FF.

Nick Viergever

Vanuit de jeugd van Sparta Rotterdam maakte Nick Viergever in 2009 zijn debuut in het betaald voetbal. Amper een jaar later klopte AZ aan voor de diensten van de verdediger. Het bleek de perfecte stap voor Viergever, die in vier jaar tijd in Alkmaar uitbloeide tot één van de beste verdedigers van de Eredivisie. Ajax betaalde medio 2014 twee miljoen euro voor de centrale verdediger. In Amsterdam groeide Viergever in vier jaar tijd uit tot een stabiele kracht in de defensie. In zijn laatste seizoen bij Ajax kwam hij amper aan spelen toe. Hierop besloot Viergever in de zomer van 2018 te vertrekken naar rivaal PSV. Na een korte periode in Duitsland te hebben gespeeld maakt Viergever zijn minuten sinds deze zomer voor FC Utrecht.

Nemanja Gudelj

Nemanja Gudelj genoot door zijn goede spel bij NAC interesse van diverse clubs. AZ wist hem in de zomer van 2013 voor drie miljoen euro op te halen. De middenvelder zette zijn goede vorm keurig door in Alkmaar en groeide uit tot één van de betere middenvelders van de competitie. In zijn laatste seizoen bij AZ tekende Gudelj in 32 wedstrijden zelfs voor elf doelpunten en drie assists. Frank de Boer wou de Servier maar al te graag in zijn elftal hebben en dus betaalde Ajax in de zomer van 2015 een transfersom van zes miljoen euro voor de middenvelder. Na het vertrek van De Boer belandde Gudelj onder trainer Peter Bosz echter op een zijspoor. Amper ander halfjaar later werd de middenvelder dan ook voor 5,5 miljoen euro aan het Chinese TJ Teda verkocht. Tegenwoordig maakt Gudelj minuten in Spanje, waar hij onder contract staat bij Sevilla.

Feyenoord-doelman vertrekt