Ten Hag duidelijk: 'Geen Afrika Cup voor Kudus en Mazraoui'

Een tweetal spelers van Ajax zal niet in actie komen tijdens de Afrika Cup. Erik ten Hag liet na afloop van de thuiswedstrijd tegen Fortuna Sittard (5-0) weten dat Mohammed Kudus in januari niet af mag reizen naar het toernooi. Ook voor Noussair Mazraoui lijkt deelname aan het toernooi ver weg.

Kudus worstelt al zo'n anderhalf jaar met blessures, waardoor Ajax het onverstandig vindt om de middenvelder af te staan aan Ghana. Ten Hag liet weten dat het aannemelijk is dat Kudus in Amsterdam blijft. In het afgelopen anderhalf jaar zag de oefenmeester Kudus vier keer geblesseerd uitvallen, voor het laatst tijdens een interland van Ghana. "Als je aan een toernooi als de Afrika Cup wilt meedoen moet je niet alleen blessurevrij zijn, maar ook wedstrijdfit. Dat laatste is hij natuurlijk absoluut niet."

Ten Hag gaf aan dat er met Kudus is gespreken en de clubdokter er de 'eerste aangewezen persoon' voor is. "Mohammed begrijpt het zelf ook wel, maar een jonge speler wil zulke toernooien natuurlijk beleven." Kudus kwam in de zomer van 2020 voor negen miljoen naar Amsterdam en kwam slecht 28 keer in actie. Dit seizoen staat de teller op zes optredens.

Afrika Cup

Na de winterstop moet Ajax het in ieder geval een periode stellen zonder André Onana, die opgeroepen is door Kameroen. Sébastien Haller is nog in afwachting van een oproep door Ivoorkust, wat naar alle waarschijnlijkheid wel zal gebeuren. Ten Hag voorziet geen deelname aan de Afrika Cup voor Mazraoui, die nog kampt met een blessure. "Het belangrijkste is dat hij zich op dit moment niet beschikbaar stelt voor Marokko", aldus Ten Hag tegenover Voetbal International

Het was nog lang spannend of de Afrika Cup wél door zou gaan. Vanwege de omicronvariant van het coronavirus stond het toernooi op losse schroeven. De Afrika Cup gaat op zondag 9 januari van start, waar de finale op zondag 6 februari staat gepland.