Elftal van de Week: Oppermachtig Ajax hofleverancier

Speelronde 18 zit er op en het is tijd voor de winterstop. Ajax en Feyenoord wonnen hun wedstrijden overtuigend, waar PSV zich met een 2-0 overwinning op Go Ahead Eagles kroonde tot winterkampioen van de Eredivisie. Verder zijn worden Vitesse en Heracles ook gerepresenteerd in het Elftal van de Week.

Jeroen Houwen (Vitesse)

Vitesse won met 1-0 van PEC Zwolle, dankzij een doelpunt van Loïs Openda. Toch was doelman Houwen de uitblinker. De doelman wist met zeven reddingen zijn doel schoon te houden en is de gehele decembermaand al belangrijk voor Vitesse.

Phillip Mwene (PSV)

PSV kroonde zich dankzij een 2-0 overwinning op GAE tot winterkampioen. Phillip Mwene zorgde binnen tien minuten al voor de openingstreffer, zijn derde van de maand december. Daarnaast kreeg de Oostenrijkse rechtsachter een clean-sheet achter zijn naam.

Marcos Senesi (Feyenoord)

Mede dankzij een doelpunt van Marcos Senesi ging Feyenoord tegen SC Heerenveen met een 0-2 voorsprong de rust in. Feyenoord wist de wedstrijd uiteindelijk met 0-3 te winnen. Door het sterke spel van Senesi incasseerde de Rotterdammers geen tegentreffer.

Jurriën Timber (Ajax)

Ajax had geen kind aan Fortuna Sittard en boekte een eenvoudige 5-0 overwinning. Jurriën Timber speelde een sterke wedstrijd en leverde bij de laatste treffer van de wedstrijd nog een assist op Sébastien Haller. Mede dankzij het verdedigende werk van Timber, kreeg Fortuna amper grote kansen.

Daley Blind (Ajax)

Teamgenoot Daley Blind opende in de wedstrijd tegen Fortuna Sittard de score voor Ajax. Blind speelde een dijk van een wedstrijd en leverde zo een belangrijke bijdrage aan de 5-0 overwinning. 

Orestis Kiomourtzoglou (Heracles)

Heracles speelde met 1-1 gelijk tegen Cambuur. Na een uur spelen kwam de ploeg van Frank Wormuth op een 0-1 achterstand, maar dankzij een treffer van Orestis Kiomourtzoglou in de 77e minuut wist het toch een punt te pakken. De Griek leverde hiermee een belangrijke bijdrage aan het punt.

Ibrahim Sangaré (PSV)

Spectaculair was het niet, maar PSV wist toch te winnen van Go Ahead Eagles. Naast doelpuntenmaker Mwene, was Ibrahim Sangaré ook een van de hoogtepuntjes van de wedstrijd. De middenvelder gaat na de winterstop met Ivoorkust mee naar de Afrika Cup, waardoor PSV het in januari en februari moet doen zonder de sterkhouder.

Orkun Kökçu (Feyenoord)

Dankzij het sterke optreden van Orkun Kökçu wist Feyenoord een eenvoudige overwinning te boeken op bezoek bij SC Heerenveen. De middenvelder was goed voor de assist bij de 0-2 van Senesi.

Antony (Ajax)

Ook in wedstrijden tegen de kleinere clubs in de Eredivisie, weet Antony veel motivatie voor te hebben. Dat blijkt maar weer uit het spel van de Braziliaan tegen Fortuna Sittard. In de 5-0 overwinning van Ajax was Antony goed voor een doelpunt en assist.

Sébastien Haller (Ajax)

Naast Antony is teamgenoot Haller te vinden. De spits was goed voor twee doelpunten en kroonde zich zo tot topscorer van de eerste seizoenshelft in de Eredivisie. Zijn teller staat inmiddels op twaalf doelpunten uit zeventien wedstrijden. Het zal voor Ajax een groot gemis zijn wanneer het de Ivoriaan tijdens de Afrika Cup moet missen.

Jesper Karlsson (AZ)

AZ wist alle wedstrijden uit de maand december te winnen. Dankzij een heerlijke uithaal van Jesper Karlsson, versloeg het ook FC Groningen (1-0). De Zweedse aanvaller kroonde zich zo tot matchwinnaar.

Eltal van de Week Eredivisie