Hoe dan ook transferdrukte op komst bij PSV; wat staat er precies te gebeuren in Eindhoven?

De Nederlandse topclubs staat een drukke transferzomer te wachten. Zowel bij Ajax als bij Feyenoord en PSV staan er verschillende sterkhouders op de nominatie om te vertrekken. In dit artikel zoomen we in op laatstgenoemde club. Over welke spelers beschikt Ruud van Nistelrooij straks nog? Wie ziet hij nog voor aanvang van het nieuwe seizoen vertrekken? En welke namen zijn in beeld om zijn ploeg te versterken?

Keeperskwestie

Afgelopen seizoen ging er geen week voorbij zonder dat er gesproken werd over de positie onder de lat bij PSV. Joël Drommel begon het seizoen onder de lat, maar al snel bleek dat hij de verwachtingen niet waar kon maken. Toch behield de goalie lang het vertrouwen van Roger Schmidt, die Yvon Mvogo pas in de tweede seizoenshelft in ging passen. Eerst tijdelijk, maar uiteindelijk mocht de Zwitser het seizoen afmaken. Het waren de laatste wedstrijden van Mvogo voor de Eindhovenaren, de doelman keert namelijk terug naar RB Leipzig. Ook derde doelman Vincent Müller zal vertrekken. Omdat Van Nistelrooij het seizoen niet in gaat met Drommel als eerste doelman, moet er een basiskeeper aangetrokken worden.

Voor wat betreft die positie zijn al meerdere namen rondgegaan. PSV zou gedacht hebben aan Jasper Cillessen, maar recent bleek dat de oud-Ajacied naar alle waarschijnlijkheid niet naar Brabant verkast. Namen waar nog minder duidelijkheid over bestaat zijn Tim Krul, Hendrik van Crombrugge, Etienne Green, Hugo Souza en Stefan Ortega.

Krul degradeerde afgelopen seizoen met Norwich City naar de Championship, is al 34 en staat er in Nederland niet geweldig meer op. Wel zal de vijftienvoudig international een bak aan ervaring meebrengen naar Eindhoven. Green degradeerde met Saint-Etienne naar het tweede niveau. De Engelsman staat te boek als een groot talent, maar zal door de degradatie misschien voor een zacht prijsje op te halen zijn. Daarover gesproken; Ortega is deze zomer helemaal gratis. De Duitser heeft twee Bundesliga-jaren bij Arminia Bielefeld achter de rug en is uit zijn contract gelopen. Voor Van Crombrugge zal wel een afkoopsom betaald moeten worden. De Belg staat nog tot medio 2025 onder contract bij RSC Anderlecht, waar hij al een paar jaar een vaste waarde is.Voor ervaring hoeft PSV bij Souza nog niet aan te kloppen, wel kan de Braziliaan meer groeien dan eerder genoemde namen. En dat terwijl de 23-jarige goalie nu al eerste keeper is bij Flamengo.

Wat doen de sterkhouders?

PSV zal zich ook moeten gaan versterken met een nieuwe spits. Al zeker is namelijk dat Carlos Vinícius en Eran Zahavi de club gaan verlaten. In de competitie was het duo afgelopen seizoen goed voor zeventien doelpunten. Vaak werden ze in stelling gebracht door Mario Götze, die hoogstwaarschijnlijk ook vertrekt uit Eindhoven. Twijfel zal er voorlopig blijven bestaan over de toekomst van Cody Gakpo en Ibrahim Sangaré. De twee kunnen enorm veel geld op gaan leveren, maar kan het gemis daarmee worden opgevangen?

Interessante opties

Achterin zal John de Jong deze zomer gaatjes moeten gaan dichten. Phillip Mwene mag de club gaan verlaten, voor hem zal een vervanger aangetrokken moeten worden. Verder is Olivier Boscagli zwaar geblesseerd, ook zal er daarom een extra centrale verdediger bij moeten. Eens te meer omdat Timo Baumgartl en Derrick Luckassen niet meer terug hoeven te keren voor het komende seizoen. Op de linksbackpositie mag Phillip Max de club bij een goed bod ook de rug toe keren. Mocht de Duitser vertrekken, dan zal De Jong zijn ogen wellicht richten op Owen Wijndal, die deze zomer een stap wil maken. Ook Milan van Ewijk zal mogelijk de aandacht van de TD hebben getrokken. De rechtsback werd bij zijn club sc Heerenveen verkozen als speler van het jaar. Voor wat betreft het centrum is Manchester United-verdediger Phil Jones vaag genoemd als eventuele optie.

Op het middenveld moet er veel gaan gebeuren. Zoals gezegd bestaat er een grote kans dat Götze en Sangaré de club verlaten. Ook Érick Gutiérrez geniet voldoende belangstelling uit het buitenland en het vertrek van Ryan Thomas is in ieder geval zeker. Vooralsnog gaan er nog niet bijster veel namen rond van middenvelders die eventueel naar Eindhoven kunnen komen. De clubleiding lijkt in te zetten op het behouden van wat er is. In het geval van Götze laat PSV het aan de speler zelf, maar Sangaré en Guíterrez moeten verleid worden tot een langer verblijf. Buiten de eigen selectie kijken de Eindhovenaren naar Quiten Timber, die ook begeerd wordt door Ajax. Ook gonzen de namen van Zuid-Koreaan Kang-in Lee en Braziliaan Vinícius Souza rond en zal die van Andrés Guardado misschien ook deze zomer terugkeren in het geruchtencircuit. 

Voorin zet de Eindhovense leiding alles in op het behouden van Gakpo. Het is niet de enige aanvaller waar veel rond staat te gebeuren. Ritsu Doan is hot in Duitsland, Armindo Bruma staat er goed op in Turkije en het genoemde spitsenduo zal zoals eerder vermeld sowieso vertrekken. Stil is het voorlopig nog rond Yorbe Vertssen, Maximiliano Romero en Noni Madueke. Maar met enkel dat trio zal het seizoen niet aangevangen worden. PSV maakt er geen geheim van dat Luuk de Jong mag terugkeren in het Phillips Stadion. Daarnaast zouden de scouts Italiaan Wilfried Gnonto in het vizier hebben. 

Feyenoord-doelman vertrekt