Bedreigt Mimoun Mahi Marokko-speler ook met de dood? Krijgt Ziyech bij de nationale ploeg weer klappen?

Voor het eerst sinds 1998 is Marokko weer present op een wereldkampioenschap. Het is de vijfde keer dat het Noord-Afrikaanse land meedoet aan het meest prestigieuze landentoernooi. Drie van de vorige vier keer eindigde het avontuur al in de groepsfase, alleen in 1986 schopte Marokko het tot de achtste finales. Deze zomer zitten ze in Groep B met Spanje, Portugal en Iran. Geen makkelijke groep, maar wie weet kunnen De Leeuwen van Atlas stunten. Door het ontbreken van het Nederlandse elftal zijn er komende zomer in Rusland flink wat minder eredivisiespelers actief op het WK. Gelukkig heeft Marokko zich wel gekwalificeerd waardoor deze Marokkaanse Nederlanders wel hun land mogen vertegenwoordigen. Gaat deze generatie wat bijzonders presteren? 

Karim el Ahmadi - Feyenoord

Op 16 november 2008 maakte de middenvelder zijn debuut voor Marokko. In het oefenduel tegen Zambia, dat met 3-0 gewonnen werd, maakte de Feyenoorder zijn eerste speelminuten in het nationale elftal. Sindsdien speelde El Ahmadi 48 interlands waarin hij één keer scoorde. 

Vorig seizoen werd de 33-jarige voetballer uitgeroepen tot de winnaar van de Gouden Schoen als beste speler in de Eredivisie.

Karim El Ahmadi en Sofyan Amrabat waren al ploeggenoten bij het nationale elftal van Marokko. Maar sinds deze zomer speelt het duo ook samen bij Feyenoord. En dat is iets waar ze blij mee zijn.

Hakim Ziyech - Ajax

Bij Ajax wordt hij regelmatig uitgefloten door het publiek, maar bij Marokko schatte ze Hakim Ziyech inmiddels wel op waarde. In mei 2015 selecteerde de toenmalig bondscoach van Oranje, Guus Hiddink, hem voor de voorlopige selectie van Oranje. Ziyech moest toen echter afhaken voor het oefenduel tegen de Verenigde Staten en de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Letland. Toen Danny Blind Guus Hiddink verving als bondscoach werd hij niet meer geselecteerd. Dit had waarschijnlijk te maken met het feit dat Marco van Basten (toen assistent van Blind) geen goede band had met Ziyech. 

Nadat Ziyech werd uitgenodigd voor twee oefenwedstrijden van het Marokkaans voetbalelftal in 2015, besloot hij definitief voor Marokko te spelen en Oranje links te laten liggen.. Op 9 oktober 2015 debuteerde de middenvelder voor Marokko tegen Ivoorkust. In 2017 kreeg de Ajacied het aan de stok met de Marokkaanse bondscoach Hervé Renard, toen hij besloot hem niet op te nemen in de selectie voor de Afrika Cup in 2017. Later kreeg Ziyech wel een oproep voor de wedstrijden tegen Oranje en Kameroen, maar die liet hij schieten. Beiden hebben wel een verzoeningsgesprek gehad waardoor Ziyech weer international van Marokko is. 

Deze video laat zien dat Hakim Ziyech inmiddels onwijs populair is in Marokko.

Tijdens een 6-0 overwinning op Mali kreeg Ziyech het op z'n heupen en speelde een fantastische wedstrijd.

Het is te hopen dat de Marokkaanse supporters van Ziyech afblijven als het wereldkampioenschap in Rusland een flop wordt.

Sofyan Amrabat - Feyenoord

Sofyan Amrabat speelde vier oefenduels voor KNVB onder 15, de jongste selectieploeg bij de bond, maar daar zal het ook bij blijven. Voor Nederland speelde hij sindsdien niet meer en dat zal ook niet meer gaan gebeuren. In november 2017 koos de Feyenoorder namelijk voor Marokko, waarvoor hij tot nu toe vier wedstrijden heeft gespeeld. 

Johan Derksen en René van der Gijp verschillen van mening over de keuze van Amrabat voor Marokko. Maakt hij komende zomer deel uit van de selectie van Hervé Renard?

Youtuber Salaheddine bezocht Sofyan en zijn broer Nordin Amrabat voor het aankomende WK in Rusland. 

Nordin Amrabat - CD Leganés

De broer van Sofyan, Nordin Amrabat, heeft in Nederland voor FC Omniworld, VVV-Venlo en PSV gespeeld, maar maakte nooit zijn debuut voor Oranje. In augustus 2009 maakte Amrabat bekend dat hij graag voor Marokko wilde uitkomen. Dit terwijl de toenmalige assistent-bondscoach van Oranje, Phillip Cocu, hem adviseerde om twee jaar te wachten met zijn beslissing, aangezien hij potentie zag in de toenmalige PSV'er. In 2011 debuteerde Nordin Amrabat uiteindelijk voor het Marokkaanse elftal. De 31-jarige aanvaller heeft tot nu toe 41 interlands achter zijn naam staan waarin hij vier keer scoorde. Een zekerheidje voor het WK in Rusland?

Bij de Tafel van Kees vertelde Nordin Amrabat al over zijn broertje, Sofyan.

Hij wordt ook wel de Marokkaanse Di Maria genoemd in Marokko.

Yassin Ayoub - FC Utrecht (Volgend seizoen Feyenoord)

De 24-jarige middenvelder van FC Utrecht maakte dit seizoen een uitstekende periode door waardoor hij zich volgend seizoen Feyenoorder mag noemen. Of Ayoub mee mag naar het WK in Rusland is nog maar de vraag. In 2011 werd de middenvelder met Oranje Onder 17 Europees Kampioen, maar nooit werd hij voor het Nederlands Elftal opgeroepen. In mei 2017 werd Ayoub door bondscoach Hervé Renard geselecteerd voor een oefeninterland tegen nota bene Oranje, maar toen kreeg hij geen speelminuten. De toekomstige Feyenoorder wacht dus nog altijd op zijn debuut voor Marokko. 

Kent Ayoub het volkslied van Marokko net zo goed?

Mimoun Mahi - FC Groningen

Ook voor Mahi is het nog maar de vraag of hij deze zomer naar het wereldkampioenschap in Rusland mag. In september maakte de aanvaller van FC Groningen zijn debuut tegen Mali tien minuten voor tijd. De 23-jarige Hagenees bepaalde vlak voor tijd de eindstand op 6-0. Twee maanden later viel hij ook nog in tegen Ivoorkust waardoor Mahi twee interlands op zijn naam heeft staan. 

In november 2017 kreeg Mahi het aan de stok met zijn teamgenoot van FC Groningen, Lars Veldwijk. Verschillende media schreef dat Mahi zijn ploeggenoot dood zou hebben gewenst. De mannen van VI hadden hier natuurlijk ook hun mening over.