Leukste momenten, uitspraken, ruzies en persconferenties van Louis van Gaal

De kans dat we Louis van Gaal ooit nog terug gaan zien als trainer lijkt klein en dat is jammer. Hij is één van de succesvolste Nederlandse coaches ooit, maar we herinneren hem niet alleen door zijn vele gewonnen prijzen. Zijn media-optredens hebben van Van Gaal een kleurrijk figuur gemaakt. Denk aan zijn Engelse uitspraken zoals “That’s another cook” en “Ben ik nou zo slim of ben jij nou zo dom?” Wij hebben daarom de leukste en mooiste momenten van Louis van Gaal op een rijtje gezet en dat leveren mooie beelden op!

Louis van Gaal is twee jaar de trainer geweest van Wayne Rooney bij Manchester United. In die twee jaar heeft hij Rooney vele tips gegeven. Het is alleen de vraag of Rooney hem serieus nam…

Tijdens zijn periode in Duitsland, bij Bayern München, creëerde Van Gaal een beeld van zichzelf dat hij geen plezier en tegenspraak duldde. Toch onthulde Louis van Gaal bij de huldiging van Bayern ook een feestbeest te zijn. ‘Wir sind die beste!”

Deze balkonscène toonde opvallend veel gelijkenissen met de huldiging van Ajax in 1995 na het winnen van de Champions League en de wereldbeker.

Toen hij in 2009 de Eredivisie won met AZ deed hij het overigens nog een keertje over.

In de finale van de Champions League in 1995 liet Van Gaal zien dat hij behoorlijk lenig is. De toenmalige Ajax-trainer imiteerde Milan-verdediger Marcel Desailly, die met hoog been was ingekomen op Jari Litmanen.

Bij Manchester United liet hij 19 jaar later opnieuw zien wat er precies gebeurde op het veld. Van Geel deed de schwalbe van Alexis Sanchez na voor de ogen van de vierde official door zich overdreven op de grond te laten vallen. 

Of de vierde official hem verstond was een tweede. Tijdens zijn periode als trainer bij Manchester United deed hij een paar aardige en ludieke Engels uitspraken zoals “The death of the gladiolen” en “The three points are inside”.

Ook de speech die hij gaf tijdens de Player of the Year Awards was er eentje om nooit meer te vergeten. Zou hij dronken zijn geweest?

Spaans ging hem trouwens wel prima af: “Amigos de la prensa, yo me voy. Felicidades” (Vrienden van de pers, ik vertrek. Gefeliciteerd). Zo kondigde Van Gaal op cynisch wijze zijn vertrek bij Barcelona aan. 

Tijdens zijn periode als trainer bij AZ had Louis van Gaal het weleens aan de stok met Ron Jans, destijds de trainer van FC Groningen…

Hij kreeg in zijn carrière met veel meer mensen ruzie. Zo ook met Frits Barend en Jan Joost van Gangelen.

En met Ted van Leeuwen: “Ben ik nou degene die zo slim is, of ben jij zo dom?”

Je zou het niet zeggen, maar van Gaal kan ook best wel gevoelig zijn. Na het mislopen van het WK in 2002 kondigde hij tijdens een persconferentie zijn ontslag aan. Het was een emotioneel afscheid en de tranen stonden in de ogen van Van Gaal.