UEFA brengt regenboogstatement naar buiten na ophef

De UEFA heeft woensdag via een statement gereageerd op de commotie die is ontstaan na het verbod om de Allianz Arena in regenboogkleuren te bedekken tijdens het EK-duel tussen Duitsland en Hongarije.

De UEFA wilde politiek en religieus neutraal blijven, iets wat bij velen in het verkeerde keelgat schoot. De burgemeester van München, die het verzoek zelf indiende, vond die beslissing ook schandalig.

Gekleurd logo

De UEFA publiceerde woensdagmiddag een statement naar aanleiding van de ophef. De Europese voetbalbond heeft bovendien het eigen logo ingekleurd. "De UEFA is trots om vandaag de kleuren van de regenboog te dragen".

"Het is een symbool dat onze kernwaarden belichaamt, dat alles promoot waarin wij geloven: een rechtvaardigere en gelijkwaardigere samenleving, die iedereen toleert, ongeacht zijn achtergrond, geloof of geslacht".

Politiek getint

Volgens de UEFA is de afwijzing om het stadion van Bayern München te verlichten met regenboogkleuren allesbehalve politiek getint. "Het tegenovergestelde juist", zo valt te lezen in de verklaring. 

"Het verzoek was juist politiek getint, gelinkt aan de aanwezigheid van het Hongaarse nationale team in het stadion voor de wedstrijd van vanavond tegen Duitsland. Voor de UEFA is de regenboog geen politiek symbool".

Feyenoord-doelman vertrekt