Spelerspaspoort Marten de Roon (profiel)

Profiel: Marten de Roon (Zwijndrecht, 29 maart 1991) speelt bij Oranje en Atalanta.

Carrière

De Roon begon in de jeugd bij ASWH. Hierna speelde hij zes jaar in de jeugd bij Feyenoord, voordat hij naar die van Sparta ging. In februari 2010 werd hij door toenmalig coach Frans Adelaar toegevoegd aan de selectie van het eerste team. Op 27 maart maakte hij daarin zijn debuut, tijdens een wedstrijd in de Eredivisie uit tegen FC Twente. De Roon wekte bij Sparta interesse op bij andere clubs uit de Eredivisie. AZ, Heracles Almelo en sc Heerenveen waren geïnteresseerd in de jonge speler. Zijn contract liep af, waardoor hij een voordelige aanwinst zou zijn.

De Roon speelde een paar seizoenen bij SC Heerenveen, daarna vertrok hij naar het Italiaanse Atalanta Bergamo. Hij speelde daar in zijn eerste seizoen 36 van de 38 duels, maar eindigde op de dertiende plek. In juli 2016 tekende hij een contract tot medio 2020 bij Middlesbrough, dat in het voorgaande seizoen promoveerde naar de Premier League. Aan het eind van het seizoen degradeerde hij weer naar de Championship.

In 2017 tekende De Roon opnieuw een contract bij Atalanta. Met succes, en een vaste basisplaats. Atalanta eindigde in het seizoen 2018/19 op de derde plaats, waardoor de club zich voor het eerst in haar historie kwalificeerde voor de Champions League. Zo maakte de Roon in het seizoen 2019/20 zijn debuut in de Champions League. In de kwartfinale werd Atalanta uitgeschakeld door PSG. Tot de 90ste minuut stond Atalanta voor door een doelpunt van Mario Pasalic, maar PSG draaide het in de blessuretijd om door goals van Marquinhos en Eric Maxim Choupo-Moting.

Interlandcarrière

De Roon debuteerde op 13 november 2016 onder toenmalig bondscoach Danny Blind in het Nederlands elftal tijdens een kwalificatiewedstrijd voor het WK 2018. Nederland won die dag met 1-3 in en tegen Luxemburg. Hij viel in de 88e minuut in voor Bart Ramselaar. Deze invalbeurt kreeg geen vervolg tijdens de overige WK-kwalificatiewedstrijden. Nederland bereikte het WK niet.

Vanaf maart 2018 kreeg de Roon veel speeltijd in het Nederlands elftal. Hierdoor speelde hij meestal tijdens de eerste editie van de UEFA Nations League, waarin de finale werd bereikt. Portugal was daarin uiteindelijke de meerdere. Ook tijdens de hieropvolgende kwalificatiewedstrijden voor het EK 2020 speelde hij veel en kwalificeerde hij zich met Oranje voor het eindtoernooi.

Dit is de definitieve selectie van Oranje op het EK