FC Twente bezet tweede plek in het kalenderjaar 2022 achter Ajax; Feyenoord zesde

De Eredivisie is voor de meeste ploegen 27 speelrondes onderweg, waarvan negen in 2022. Als we naar de stand van het huidige kalenderjaar kijken zien we veel verassingen. Voetbalflitsen zet ze voor je op een rijtje.

(TEKST GAAT VERDER ONDER AFBEELDING)

stand eredivisie 2022 als je kijkt naar de eerste 9 wedstrijden in dit jaar

FC Twente op de tweede plek

De ploeg van trainer Ron Jans verloor nog maar één Eredivisieduel dit kalenderjaar, namelijk van Ajax (5-0). Verder won Twente zeven duels en speelden de Twentenaren één keer gelijk tegen Go Ahead Eagles (2-2). Voornamelijk met overwinningen op AZ (0-1) en Vitesse (3-0) maakte FC Twente veel indruk. De ploeg uit Enschede staat op de ‘echte’ ranglijst op de vierde plek, één punt achter plek drie Feyenoord.

FC Groningen doet worp naar Europa

Waar FC Groningen voor de winterstop nog op de twaalfde plek te vinden was, staan de Groningers nu op de achtste plek en zijn ze op weg naar de play-offs voor Europa. FC Groningen won dit jaar al van onder meer Vitesse (1-3), FC Utrecht (1-3) en speelde gelijk in Rotterdam tegen Feyenoord (1-1), waardoor ze in 2022 op de vijfde plek staan. De enige twee verloren wedstrijden waren tegen Fortuna Sittard en PSV, allebei met 0-1. FC Groningen speelt in de volgende speelronde thuis tegen Ajax.

Feyenoord verrassend laag

Feyenoord staat in de ‘echte’ ranglijst op de derde plek. In 2022 staat de ploeg van Arne Slot op een toch wel teleurstellende zesde plek. Van de negen wedstrijden werden er drie verloren: Ajax (3-2), AZ (2-1) en Vitesse (0-1). Voor de winterstop was Feyenoord vier punten verwijderd van de eerste plek, inmiddels is het gat al vergroot naar elf punten.

Dramatisch Vitesse

Vitesse was in de Conference League dichtbij een stunt tegen AS Roma, maar in de competitie verloopt het allemaal wat minder soepeltjes. De ploeg uit Arnhem verloor al vier van de acht duels, en ook het duel met Sparta kan bijna als verloren worden beschouwd. Vitesse moet in de nog met vijf minuten uit te spelen wedstrijd tegen de Rotterdammers een 0-1 achterstand ongedaan zien te maken. Het duel werd eerder stilgelegd nadat er een supporter het veld op kwam en er vuurwerk op het veld ontplofte vlakbij de keeper van Sparta. Vitesse won in 2022 pas twee Eredivisiewedstrijden, tegen Feyenoord en NEC. De ploeg van Thomas Letsch stond eerst zes punten achter plek drie, maar momenteel is die achterstand veertien punten en bezet Vitesse de zesde plek.

Sparta bezig met opmars

De Rotterdamse ploeg leek lange tijd af te stevenen op degradatie, maar inmiddels lijkt Sparta de weg naar boven te hebben ingeslagen. De ploeg van Henk Fraser staat weliswaar zeventiende, maar heeft twee wedstrijden minder gespeeld dan de rest van de Eredivisie. Zo moeten er dus eerst nog die vijf minuten tegen Vitesse worden ingehaald en was het duel tegen Fortuna Sittard eerder uitgesteld.

Fortuna staat zestiende met 22 punten en Willem II vijftiende met 23 punten. Maar zodra de drie punten van het duel tegen Vitesse erbij komen, staat Sparta 'voorlopig' even veilig.

Feyenoord-doelman vertrekt