Opinie van de Week: Feyenoord dringend toe aan complete vernieuwing van staf en spelers

Lex Muller is al tientallen jaren bekend als sportjournalist, werkte 20 jaar bij het Algemeen Dagblad. Later bij de televisie. Bezocht WK's en EK's vanaf 1974. Door de wol geverfd heet dat. Wekelijks maakt Lex een column voor Voetbalflitsen, waarin hij zijn mening geeft over datgene wat er in de Eredivisie gebeurt.

Volgende maand buigt de directie van Feyenoord zich over het vraagstuk van de coaching. Doorgaan of niet met Giovanni van Bronckhorst?, medio mei 2015 als trainer opvolger van Fred Rutten. Grossier in prijzen als de landstitel (2017), twee keer de nationale beker en even zo vaak de Johan Cruijff-schaal.

Maar is het nog wel zo’n klemmende vraag? Na vier jaar schreeuwen de ontwikkelingen om een opgefrist beleid met een nieuwe trainer en een radicaal ververste selectie. Ook als straks opnieuw het legioen de beker zou mogen toejuichen en omarmen. Dat blijft toch een troostprijs, die de realiteit een beetje naar achteren schuift.

Van Bronckhorst verdient waardig afscheid

Van Bronckhorst, kind van de club, verdient sowieso een waardig afscheid. Het kan zijn dat hij de eer aan zichzelf houdt en zelf aangeeft om op te stappen. Dat zou nog het beste zijn. De nu 43-jarige Rotterdammer is naar buiten toe een toonbeeld van een uiterst fatsoenlijke en ideale representant, die nimmer de vuile was in de Kuip laat wapperen. Praatsessies blijven zoals het hoort keurig binnenskamers.

De directie is hoe dan ook verplicht de scheidende trainer overladen met bloemen naar de uitgang te leiden. Maar de heren kunnen en mogen niet meer terugkrabbelen. Feyenoord teert ook dit seizoen alleen nog maar op de stille krachten in de verouderde Kuip. De nederlaag in Zwolle tegen PEC mag dan pas de vierde van het seizoen zijn, de achterstand op koploper PSV dijde daarmee uit tot een kloof van dertien punten.

Status Feyenoord brokkelt af

Het verschil met de top-twee in de Eredivisie onthult alles over de almaar afbrokkelende status van Feyenoord als derde grootmacht. Zelfs de derde plaats kan andermaal in gevaar komen. Simpel, omdat het buiten de eigen vertrouwde omgeving nog wel meer schade kan oplopen. En de komst van Ajax aanstaande zondag naar Rotterdam garandeert allerminst een zege als opkikker.

Feyenoord snakt naar een nieuw en grootser stadion. Maar het snakt nog meer naar een grondige zelfanalyse. Het elftal bundelt te weinig kwaliteit en teveel spelers schurken al te lang tegen hun eigen plafond aan. De middelmaat regeert, met Robin van Persie en soms in mindere mate ook Steven Berghuis als schaarse uitzonderingen. Maar eerstgenoemde nadert zijn afscheid als voorbeeldige prof. Net als Dirk Kuijt anderhalf jaar terug houdt de bijstand voor de behoeftige ploeg eens op.

Van Bronckhorst maakt spelers niet beter

Als trainer heeft Van Bronckhorst absoluut zijn verdiensten, maar hij draagt mede schuld aan de harde conclusie dat spelers nauwelijks beter worden. De stilstand duurt nu al veel te lang en eist ingrijpen. Feyenoord heeft dringend behoefte aan revisie van de technische staf, uitverkoop van het af te keuren materiaal en een frisse herstart in de richting van een betere toekomst.

Dat proces zal zeker niet meevallen, maar is onvoorwaardelijk noodzakelijk. Feyenoord dient zich te realiseren dat het zich nu al enige tijd ophoudt in een even duistere als doodlopende steeg. Durf te verjongen, risico’s te nemen met gretig en aansprekend talent. Daar past een trainer bij met andere inzichten, lef om door te zetten. Maar wie dan?, galmt al meteen door Rotterdam-Zuid.

Natuurlijk zoemen al namen rond voor de opvolging van Van Bronckhorst. Henk Fraser in combinatie met John de Wolf bijvoorbeeld, als ruggensteun voor Kuijt in opleiding.

Kuijt opvolger Gio?

Er zijn in dat opzicht meer varianten te bedenken. Kuijt een jaartje samen met Dick Advocaat, nooit te oud voor weer een klus. Dat enigszins in navolging van PSV, waar de debuterende Mark van Bommel schoonvader Bert van Marwijk als souffleur mag gebruiken. Of Ajax, dat het eerder aandurfde met Frank de Boer.

Aarzel niet om een oplossing aan te dragen, waaruit het trouwe legioen hoop kan putten op aansluiting met Ajax en PSV, ofwel een terugkeer naar oude tijden. En bedenk een sjieke route voor Van Bronckhorst naar de uitgang van de Kuip. Veel wijsheid tot slot bij de invulling van zijn onafwendbare aflossing.

LEX MULLER

Feyenoord-doelman vertrekt