Spelerspaspoort Jude Bellingham (profiel)

Jude Bellingham (Stourbridge, 29 juni 2003) middenvelder van Engeland

Spelerspaspoort Jude Bellingham (profiel)

Ineens was hij daar. Jude Bellingham was op 13 juni 2021 de jongste speler op een EK ooit. Het voetbalavontuur van de Engelsman begon allemaal bij Birmingham City. Toen hij nog geen eens acht jaar oud was, speelde hij al in de jeugd van Birmingham. Als jongen van vijftien jaar maakte in 2018 hij al zijn debuut voor het Onder 23-elftal van de club. Op 6 augustus 2019 volgde zijn debuut in het eerste elftal. In het met 3-0 verloren League Cup-duel tegen Portsmouth mocht Bellingham zijn eerste minuten maken. De middenvelder was toen slechts 16 jaar en 38 dagen oud. Hij was hiermee de jongste debutant in de geschiedenis van Birmingham City.

Als snel werd Bellingham de belangrijke schakel in het eerste van Birmingham. In het seizoen 2019/20 speelde de jongeling 44 wedstrijden in de hoofdmacht, waarin het goed was voor vier doelpunten en drie assists. De stormachtige ontwikkeling van Bellingham trok de aandacht van grote clubs uit Europa. Op 20 juli 2020 verkaste Bellingham voor een bedrag van 25 miljoen euro naar Borussia Dortmund. Hiermee werd hij de duurste 17-jarige speler ooit. De oude club van Bellingham besloot het rugnummer van de middenvelder, 22, nooit meer te gebruiken.

Records als jongste speler

Op 14 september 2020 volgde het debuut van Bellingham bij Dortmund. In de eerste ronde van de DFB Pokal tegen MSV Duisburg (5-0) mocht de middenvelder in de basis starten. Na een half uur spelen scoorde hij gelijk zijn eerste doelpunt in Duitsland. Nog geen week later maakte hij zijn debuut in de Bundesliga. Deze verzilverde hij met een assist tegen Mönchengladbach. Dat seizoen zou hij 46 keer in actie komen voor Dortmund en goed zijn voor vier goals en assists. In zijn debuutseizoen verbrak hij ook het record voor jongste speler in de Champions League. Daarnaast won hij met Dortmund de DFB-Pokal.

Zijn debuut voor het Engelse nationale elftal maakte Bellingham op 12 november 2020. In een vriendschappelijke wedstrijd met Ierland (3-0) mocht hij na 73 minuten invallen. Bellingham werd in 2021 opgenomen in de EK-selectie van Engeland. Met zijn invalbeurt tegen groepsgenoot Kroatië werd Bellingham de jongste speler op een EK ooit. Hij verbrak met zijn 17 jaar en 349 dagen het record van Jetro Willems uit 2012. Het record van Bellingham werd op het EK 2020 nog verbroken door de Pool Kacper Kozlowski, met een leeftijd van 17 jaar en 246 dagen.

Feyenoord-doelman vertrekt