Nederlanders in de laatste elf Champions League-finales

Met Nathan Aké van Manchester City en Hakim Ziyech van Chelsea, krijgt de Champions League-finale van dit seizoen een Nederlands tintje. Het zijn niet de eerste Nederlanders in de eindstrijd van het miljardenbal gezien de laatste elf edities. 

Bayern München en Internazionale stonden op 22 mei 2010 tegenover elkaar in de finale van de Champions League. Bij de Duitsers verschenen Mark van Bommel en Arjen Robben aan de aftrap. Louis van Gaal had destijds de leiding over Bayern.

Wesley Sneijder mocht zich ook bewijzen, maar dan aan Italiaanse zijde. De voormalig middenvelder blonk uit, want hij gaf één assist in Estadio Santiago Bernabéu en werd bovendien verkozen tot man van de wedstrijd onder de supporters. Inter Milaan won uiteindelijk met 0-2.

TEKST GAAT VERDER ONDER DE AFBEELDING

Korte invalbeurt

Een jaar later namen FC Barcelona en Manchester United het tegen elkaar op. Barça won uiteindelijk, met onder andere Ibrahim Afellay in de gelederen. De oud-middenvelder begon op de bank, maar viel kort voor het einde van de wedstrijd in.

Bij de Engelsen stond Edwin van der Sar onder de lat. De voormalig doelman verdedigde het doel de hele wedstrijd, maar kon een nederlaag in de Champions League-finale van 2011 niet voorkomen. De Engelsen gingen met 3-1 ten onder.

Twee finales op rij

Arjen Robben begon zowel in de finale van 2012 als 2013 in de basis bij Bayern München. De eerste eindstrijd draaide uit op een echec, want Der Rekordmeister verloor met 3-4 na strafschoppen van Chelsea, nota bene in de eigen Allianz Arena.

Eén jaar na de Champions League-domper, kregen Robben en co nog een mogelijkheid om de beker te winnen, ditmaal tegen landgenoot Borussia Dortmund. De 37-jarige aanvaller kroonde zich op Wembley tot matchwinner, met de winnende treffer in de 89ste minuut.

TEKST GAAT VERDER ONDER DE AFBEELDING

Nederlands duo

Vijf jaar na het Duitse onderonsje kreeg een CL-finale eindelijk weer een Nederlands tintje. Virgil van Dijk en Georginio Wijnaldum, die beiden aan de aftrap begonnen, namen het op tegen Real Madrid. Liverpool verloor met 3-1 van de Madrilenen.

The Reds bereikten een seizoen later opnieuw de finale. Van Dijk en Wijnaldum behoorden wederom tot de basiself. Tottenham Hotspur, met Michel Vorm op de bank, moest eraan geloven: 0-2. De UEFA verkoos Van Dijk na afloop zelfs tot man van de wedstrijd.

TEKST GAAT VERDER ONDER DE AFBEELDING

Bankzitters

De meest recente finale van het miljardenbal ging tussen Paris Saint-Germain en Bayern München. Bij de Parijzenaren zat Mitchel Bakker op de bank. Joshua Zirkee, die onder contract stond bij de Duitsers, bekeek de wedstrijd in Lissabon ook vanaf de zijlijn.

De Champions League-finale van het seizoen 2020/21 gaat tussen Manchester City en Chelsea. De wedstrijd begint om 21.00 uur en wordt gespeeld in het Estádio do Dragão. Er mogen 12.000 supporters aanwezig zijn in Porto.