Twaalf Europese clubs maken Super League bekend

De kogel is door de kerk: twaalf Europese clubs hebben in de nacht van zondag op maandag de European Super League (ESL) aangekondigd.

Het deelnemersveld bestaat uit Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Tottenham Hotspur, AC Milan, Juventus, Internazionale, Atlético Madrid, FC Barcelona en Real Madrid. De ESL laat in een statement weten dat er nog drie clubs zullen aansluiten.

Er komt een kwalificatiesysteem. Daardoor kunnen er naast de vijftien 'Founding Clubs' jaarlijks nog vijf clubs deelnemen. Het is de bedoeling dat de nieuwe competitie zo snel mogelijk van start gaat. Echter is er nog geen specifieke datum genoemd. 

Statement

"De Super League ziet het levenslicht in een tijd waarin de pandemie de instabiliteit van het huidige economische model in het voetbal heeft vergroot", valt te lezen in het statement.

"De clubs die aan de wieg staan van deze competitie willen sowieso al langer de kwaliteit en intensiteit van de bestaande Europese competities vergroten en daartoe een format creëren waardoor topclubs en topspelers op regelmatige basis tegen elkaar uitkomen".

'Intensieve gesprekken'

DE ESL-deelnemers zijn niet tevreden over de nieuwe Champions League-opzet. "De afgelopen maanden zijn er intensieve gesprekken gevoerd met alle stakeholders over de toekomst van de Europese competities".

"De clubs geloven niet dat de voorstellen een antwoord zijn op enkele fundamentele issues, zoals de behoefte aan meer wedstrijden van een hoger niveau en additionele financiële middelen voor de hele voetbalpiramide".

Inkomsten

De deelnemers kunnen flink wat geld verdienen bij het nieuwe, jaarlijkse, toernooi. De Founding Clubs krijgen in ruil voor hun deelname een bedrag van 3,5 miljard euro, om zo de investeringsplannen te ondersteunen en de gevolgen van de COVID-pandemie te beperken.

Clubs zouden bovendien 'solidariteitsbetalingen' ter hoogte van 10 miljard euro ontvangen gedurende de periode dat de clubs zich aan de competitie hebben verbonden. Het is nog onduidelijk hoe lang die periode is, net zoals heel veel andere zaken.