Spelerspaspoort Noni Madueke (profiel)

Profiel: Noni Madueke (London, 10 maart 2002) 

spelerspaspoort madueke, cv, linkedin, psv

Carrière

Madueke speelde in de jeugdopleidingen van Crystal Palace, Tottenham Hotspur en PSV. Hij debuteerde op 26 augustus 2019 voor Jong PSV in de Eerste Divisie, in een met 0-1 verloren thuiswedstrijd op De Herdgang tegen MVV Maastricht. Hij kwam in de 64e minuut in het veld voor Amar Ćatić.

Samen met enkele andere spelers van Jong PSV maakte Madueke enkele dagen later deel uit van de eerste selectie van PSV die afreisde naar Cyprus voor de return van een voorrondewedstrijd in de Europa League tegen Apollon Limasol. Madueke maakte op 20 december 2019 zijn eerste doelpunt in het betaald voetbal. Hij bracht Jong PSV toen op 1-1 in een met 2-1 verloren wedstrijd in de Eerste Divisie uit bij FC Den Bosch.

Debuut bij PSV in de eredivisie

Madueke debuteerde op 19 januari 2020 in het eerste elftal van PSV, in een wedstrijd in de Eredivisie uit bij VVV-Venlo (1-1). Coach Ernest Faber, die de ontslagen Mark van Bommel tijdelijk verving, bracht hem toen in de 73e minuut in het veld als vervanger voor Bruma. Hij kreeg op 8 maart 2020 voor het eerst een basisplaats, in een met 0-1 gewonnen competitiewedstrijd uit bij FC Groningen. Madueke verlengde twee dagen daarna zijn contract bij PSV tot medio 2024. Hij werd op 14 maart 2020 officieel overgeheveld naar de selectie van het eerste team.

Interlandcarrière

Noni Madueke staat voor een interlandkeuze. De Nigeriaanse voetbalbond hoopt de PSV'er binnen te kunnen halen, meldt The Daily Mail. Madueke kan ook voor Engeland kiezen. Madueke (18) is geboren in Engeland, maar bezit ook de Nigeriaanse nationaliteit. Hij speelde in de jeugd van Crystal Palace, Tottenham Hotspur en kwam uit voor diverse Engelse jeugdelftallen. De aanvaller zou dus voor het 'grote' Engeland uit kunnen komen, maar daar wil Nigeria een stokje voor steken. 

Dat Madueke indruk maakt bij PSV is niet onopgemerkt gebleven in Nigeria. The Daily Mail schrijft over een 'dilemma' voor Madueke. De krant schetst dat hij zich bij Engeland omhoog zou moeten werken, daar waar Nigeria hem meteen bij het eerste elftal wil hebben. Meerdere spelers zijn Madueke voorgegaan, waaronder Ola Aina, Alex Iwobi en Victor Moses.

Dit is de voorlopige selectie van PSV in het seizoen 2021 - 2022