Wie is Vinicius Souza, transfertarget van PSV én Ajax? Alles wat je moet weten!

De naam van Vinicius Souza gonst inmiddels rond door heel Europa en ook twee topclubs uit de Eredivisie hebben interesse in de Braziliaanse middenvelder. PSV meldde zich al in een vroeg stadium, terwijl Ajax zich later ook bij het lijst van gegadigden voegde. Maar wie is deze Braziliaanse middenvelder eigenlijk? En waarom zit heel Europa achter hem aan?

De Braziliaanse droom

Vinicius Souza werd geboren op 17 juni 1999 in Rio de Janeiro, Brazilië. De Braziliaan groeide op in de wijk Padre Miguel met een droom zoals vele Braziliaanse jongetjes in de favela's. In 2014 voegde hij zich bij de voetbalacademie van Flamengo, oud-club van onder anderen Ronaldinho en Romario. Souza doorliep de jeugdopleiding van de Braziliaanse topclub en debuteerde in 2019 in het eerste elftal. Hij kwam uiteindelijk in totaal maar drie keer in actie voor Flamengo. In de zomer van 2020 betaalde de City Footbal Group 2,5 miljoen euro voor Vinicius Souza. De City Football Group stalde de middenvelder in België bij Lommel SK. 

Ontwikkelen in België

De Braziliaan begon bij Lommel SK op het tweede niveau in België en debuteerde in oktober 2020 voor de Belgische club. Tijdens zijn eerste seizoen in Europa kwam Souza achttien competitiewedstrijden in actie en eindigde met Lommel op de derde plaats. 

Waar Lommel op het tweede niveau bleef acteren, maakte Souza de stap naar het hoogste niveau in België. KV Mechelen nam de Braziliaan op huurbasis over van Lommel, zonder optie tot koop. In de Jupiler Pro League kwam Souza 27 keer in actie en scoorde hij twee keer. De Braziliaan eindigde met Mechelen op een knappe zevende plek en speelde zich in de kijker bij diverse grote Europese teams. 

"de nieuwe Nemanja Matic"

Toen hij door Flamengo-trainer Jorgé Jesus bij de het eerste elftal van Flamengo werd gehaald, vergeleek de trainer Vinicius Souza met een voormalig pupil van hem. De oud-trainer van Benfica noemde Souza 'de nieuwe Nemanja Matic'.

De Braziliaan is een defensieve middenvelder die ballen verovert en daarnaast het spel kan verdelen. De middenvelder is zeer aanwezig op het veld met onderscheppingen en goede passes (79,3% succesvolle passes afgelopen seizoen). Daarnaast is de 1.87 meter lange Souza sterk en behendig aan de bal. De vergelijking met Matic van Jorge Jesus is dus wel te begrijpen.

Veel interesse voor de Braziliaan

Niet alleen Ajax en PSV zijn geïnteresseerd in de diensten van Vinicius Souza. Celtic, Fenerbahce en Club Brugge staan ook op de lijst van clubs met interesse in de Braziliaan. Dat terwijl Souza in het 'bezit' is van de City Football Group. Het kan dus ook maar zo dat de middenvelder bij Manchester City of Troyes AC, dat in de Franse Ligue 1 uitkomt, gaat spelen. Vinicius Souza staat nog tot de zomer van 2025 onder contract bij Lommel SK en zou tussen de 5 en de 10 miljoen euro moeten kosten.

Feyenoord-doelman vertrekt