Gaan de spelers van AZ Weghorst achterna of eindigen ze zoals Janssen?

Als we de laatste geruchten moeten geloven, staat er een hete transferperiode voor de deur van het AFAS Stadion. Een aantal spelers van AZ staat namelijk in de belangstelling van buitenlandse topclubs, maar is een transfer naar het buitenland wel een logische stap?

Door clubwatcher Bob van der Laan

Teun Koopmeiners naar Italië

De aanvoerder van AZ kan van de nodige interesse genieten. Vooral in Italië zouden de clubs in de rij staan voor de handtekening van Koopmeiners. AC Milan, AS Roma, Internazionale en Napoli worden daar namelijk genoemd. Daarnaast zouden Sevilla, Liverpool en Everton ook in de race zijn voor de 23-jarige middenvelder.

Dit seizoen vallen niet alleen de leidende krachten van Koopmeiners op. Qua doelpunten staat de controlerende middenvelder op een hoge plek in de ranglijsten. De teller van Koopmeiners staat namelijk al op meer dan vijftien doelpunten en zeven assists. Met zijn kwaliteiten schopte hij het al tot het Nederlands elftal.

TEKST GAAT VERDER ONDER DE AFBEELDING

toptransfers AZ

Rivaal lonkt naar Owen Wijndal 

Owen Wijndal is dit seizoen uitgegroeid tot de vaste linksback van Oranje. De 21-jarige verdediger staat zowel aanvallend als verdedigend zijn mannetje. De naam van Wijndal zou hoog op het lijstje staan van Inter. De kampioen van Italië kan de verdediger goed gebruiken, nu de huidige linksback Kolarov (35) een dagje onder wordt.

In Nederland wordt Wijndal veelvuldig gelinkt aan Ajax. De huidige kampioen van de Eredivisie ziet hem als de opvolger van Nicolás Tagliaifico, die mogelijk naar de Premier League verkast. Echter heeft de directie van AZ aangegeven liever niet meer aan concurrenten te verkopen.

Transfervrij vertrek Jonas Svensson

Jonas Svensson is het meest dichtbij een vertrek uit Alkmaar. De rechtsback heeft een aflopend contract en lijkt deze niet te gaan verlengen. AZ hoopt nog altijd op een langer verblijf van de Noor, die heeft aangegeven voor een buitenlands avontuur te willen gaan. Clubs uit het buitenland worden nog niet genoemd, uit Nederland juist wel.

Sinds de onthulling van het nieuwe trainerschap van Arne Slot bij Feyenoord, klinkt de naam van Svensson in De Kuip. Slot zou zijn oude rechtsback graag naar Rotterdam zien vertrekken. Volgens PSV is Svensson de gedroomde opvolger van de mogelijk vertrekkende Denzel Dumfries.

Snelle exit Jesper Karlsson

Jesper Karlsson heeft in zijn eerste seizoen bij AZ een ijzersterke indruk achtergelaten. Zo was de linksbuiten al goed voor tien doelpunten en negen assists. De kans bestaat dat de Zweed al na een jaar vertrekt uit Alkmaar. Diverse Italiaanse grootmachten, zoals AS Roma en Lazio, zouden Karlsson op de voet volgen.

Flops als Vincent Janssen en Guus Til

De afgelopen seizoenen verdiende AZ veel geld aan de verkoop van spelers. Zo vertrok Vincent Janssen in 2017 voor 22 miljoen euro naar Tottenham Hotspur, maar de spits zit momenteel op een dwaalspoor in Mexico.

Alireza Jahanbakhsh vertrok in 2019 voor 19 miljoen euro naar Brighton & Hove Albion, waar hij allesbehalve succesvol is. Guus Til verkaste in 2020 voor 16 miljoen euro naar Spartak Moskou, maar speelt ondertussen op huurbasis voor SC Freiburg.

Wout Weghorst

Oussama Idrissi ging in 2021 voor 12 miljoen euro naar Sevilla. De Marokkaan keerde weer snel terug naar Nederland, om bij Ajax aan de slag te gaan. De 25-jarige aanvaller heeft zich tot dusverre niet kunnen bewijzen in Amsterdam.

Een van de weinige uitgaande spelers van AZ die écht wist te slagen in het buitenland, is Wout Weghorst. De 28-jarige spits scoort er sinds zijn komt bij VfL Wolfsburg elk seizoen op los. Dit seizoen maakte Weghorst al twintig competitietreffers.