Excelsior terug in Eredivisie na krankzinnig duel met ADO Den Haag

Excelsior is zondag na een waar spektakelstuk gepromoveerd naar de Eredivisie. De Rotterdammers, die als zesde eindigden in de Keuken Kampioen Divisie, rekenden na strafschoppen af met ADO Den Haag.

Thomas Verheydt kreeg al binnen één minuut een levensgrote kans, maar de spits van ADO Den Haag zag zijn schot van dichtbij gepareerd worden door doelman Stijn van Gassel.

Na iets minder dan een half uur spelen kende scheidsrechter Danny Makkelie - na inmenging van de VAR - een strafschop toe aan Excelsior. Thijs Dallinga ging achter de bal staan, maar faalde hopeloos.

Niet veel later werd de wedstrijd stilgelegd, omdat de grensrechter bekogeld werd door de supporters van ADO Den Haag. De vlagger kreeg onder meer een flesje Jägermeister naar zich toegegooid. Na een pauze van tien minuten werd het duel hervat.

Die onderbreking deed ADO Den Haag goed, want de ploeg van Giovanni Franken kwam daarna tot scoren via Verheydt en Felipe Pires. Zo gingen de Hagenezen met een goed gevoel richting de kleedkamers.

Doelpunten van Thomas Verheydt en Felipe Pires (TEKST GAAT VERDER ONDER DE TWEET)

Na rust schoot ADO Den Haag uit de startblokken. Na een één-tweetje tussen Sem Steijn en Ricardo Kishna tikte eerstgenoemde de bal uiterst bekwaam binnen: 3-0. Daarmee leek het einde oefening voor Excelsior.

Marouan Azarkan bracht het geloof in de 78ste minuut terug met de 3-1. Vijf minuten later maakte Reuven Niemeijer de aansluitingstreffer, waardoor Excelsior nog maar één goal nodig had voor een verlenging.

In de slotfase startte Excelsior een slotoffensief, met succes. Een voorzet van Azarkan werd uiteindelijk binnengekopt door Dallinga. De Rotterdammers dwongen zodoende een verlenging af.

3-3 van Thijs Dallinga (TEKST GAAT VERDER ONDER DE TWEET)

In de eerste helft van de verlenging nam ADO Den Haag weer de leiding. Sacha Komljenovic, de invaller van Verheydt, werd de diepte in gestuurd en scoorde oog in oog met Van Gassel.

Excelsior ging niet bij de pakken neerzitten en kwam in de tweede helft van de verlenging op gelijke hoogte met ADO Den Haag. Redouan El Yaakoubi kopte raak voor de bezoekers: 4-4.

Gelijkmaker van Redouan El Yaakoubi (TEKST GAAT VERDER ONDER DE TWEET)

Daar bleef het uiteindelijk bij, waardoor strafschoppen een winnaar moesten aanwijzen. Excelsior nam de penalty's uiteindelijk beter dan ADO Den Haag: 7-8. Daarmee keert de ploeg van Marinus Dijkhuizen na drie jaar afwezigheid terug in de Eredivisie.