Spelerspaspoort Mohamed Ihattaren (profiel)

Profiel: Mohamed Ihattaren (Utrecht, 12 februari 2002), speler van Juventus.

spelerspaspoort, cv, linkedin mohamed ihattaren

Debuut bij PSV

Ihattaren begon met voetballen bij SV Houten in de provincie Utrecht. Hij werd in 2010 opgenomen in de jeugdopleiding van PSV. Na het doorlopen van alle jeugdelftallen vanaf de F-pupillen maakte hij op 11 januari 2019 zijn officieuze debuut in het eerste elftal, in een met 2–1 gewonnen oefenwedstrijd tegen Club Brugge. Hij kwam die dag in het veld als vervanger van Érick Gutiérrez. Ihattaren behoorde op 20 januari 2019 voor het eerst tot de wedstrijdselectie van PSV, tijdens een wedstrijd in de Eredivisie uit tegen FC Emmen. Hij maakte op 26 januari 2019 op zestienjarige leeftijd zijn daadwerkelijke profdebuut voor PSV.

Mark van Bommel

Ihattaren had inmiddels acht wedstrijden in het eerste elftal achter zijn naam staan toen Van Bommel hem in maart 2019 definitief overhevelde naar de selectie van de Eindhovense hoofdmacht. In het seizoen 2019/2020 maakte hij drie goals en vier assists. In de eerste helft van seizoen 2020/21 was Ihattaren onder de nieuwe trainer Roger Schmidt niet langer zeker van een basisplaats. Pas in december kwam hij uit een lange vormdip. Dit loste echter nog niet alle problemen op. Eind februari was er discussie over de instelling van Ihattaren.

Oranje

Ihattaren maakte deel uit van Nederland –15 en Nederland –16 en won met Nederland –17 het UEFA EK onder 17. Hij was tijdens dat toernooi basisspeler in vijf van de zes gespeelde wedstrijden. Ihattaren debuteerde later dat jaar in Nederland –19. Omdat hij ook een Marokkaans paspoort heeft, kon hij kiezen of hij zich voor het Marokkaans of het Nederlands voetbalelftal beschikbaar wilde stellen. Ihattaren maakte in november 2019 bekend voor Nederland te kiezen. Een eerste optreden voor Jong Oranje of het Nederlands elftal liet vervolgens op zich wachten. Zo werd Ihattaren in maart 2021 niet opgeroepen voor het EK dat Jong Oranje later dat jaar zou spelen.

Vertrek bij PSV

In de zomer van 2021 vertrok Ihattaren via de achterdeur bij PSV. De talentvolle speler werd verkocht aan Juventus, dat hem direct verhuurde aan Sampdoria. Ihattaren kwam daar geen minuut in actie en stiekem vertrok naar Nederland. Lang was Ihattaren spoorloos, tot hij ineens opdook met een personal trainer om aan zijn comeback te werken. In een openhartig interview deed de voetballer een boekje open over zijn tijd bij Sampdoria, waar hij naar eigen zeggen slecht werd behandeld. Ihattaren wilde weer gaan voetballen en lang werd een huuroverstap naar FC Utrecht genoemd. Op donderdag 20 januari kwam daar toch ineens het nieuws naar buiten dat Ajax serieuze interesse heeft in Ihattaren en de aanvaller zelf permanent wil overnemen van Juventus. 

Ook interessant
Feyenoord-doelman vertrekt