Jong Oranje door doelpuntrijke tweede helft dichtbij EK

Jong Oranje heeft een grote stap gezet naar het EK door van Gibraltar te winnen. Een doelpuntloze eerste helft, waarin tal van kansen én een penalty werden gemist, werd meer dan goed gemaakt na de pauze. In de tweede helft scoorde het team van Erwin van de Looi maar liefst zes maal. Jong Oranje is met nog één wedstrijd te spelen dichtbij plaasting voor het EK. Jong Zwitserland, de nummer twee in de poule, staat één punt achter de beloftes van Nederland en speelt de laatste wedstrijd tegen Jong Moldavië. Jong Oranje sluit de kwalificatiereeks af tegen Jong Wales.

Erwin van de Looi trad met een ander basiselftal tegen Jong Gibraltar ten opzichte van wedstrijd tegen Jong Moldavië (3-0, winst). Zo stond Hugo Wentges (ADO den Haag) in het doel als vervanger van Kjell Scherpen, die was doorgeschoven naar het 'grote Oranje'. In de verdediging was er ruimte voor Denzo Kasius (Bologna), Sepp van den Berg, Jan Paul van Hecke en Micky van de Ven. Op het middenveld begon Jong Oranje met Daniël van Kaam (FC Groningen), Wouter Burger (ex-Feyenoord, nu FC Basel) en Sven Mijnans (Sparta) aan de aftrap. Elayis Tavsan (NEC), Myron Boadu en Daishawn Redan (verhuurd aan PEC Zwolle) stonden voorin.

Jong Oranje beleefde een kansrijke eerste helft, maar vergat te scoren. Na een kwartier spelen spatte een schot van Tavsan uiteen op de lat. Hierna volgde nog gemiste kansen van Redan en Van Kaam. De grootste mogelijkheid kreeg Boadu. De spits van AS Monaco mocht aanleggen vanaf elf meter, maar mistte de strafschop. Hierna volgde nog een legio aan kansen, maar kwam Jong Oranje niet tot scoren. Na de rust werd het gebrek aan doelpunten gecompenseerd. FC Groningen-middenvelder Van Kaam maakte de openingstreffer waarna vervolgens Redan en Van den Berg de tweede en derde treffer van Jong Oranje maakten. De 4-0 kwam op naam van Boadu en de ingevallen Bryan Brobbey tekende voor de 5-0. In de slotfase zorgde Tavsan voor de eindstand van 6-0.

Feyenoord-doelman vertrekt