Gent zet streep door oefenduel met Ajax; angst voor confrontatie met harde kern

De oefenwedstrijd tussen KAA Gent en Ajax gaat zaterdag 9 juli niet door. De burgemeester van Gent, Mathias de Clercq, heeft dat besloten na een uitgebreide veiligheidsanalyse. Volgens de Belg is de kans dat Ajax-supporters de confrontatie gaan zoeken met Belgische voetbalsupporters té groot.

"Op basis van een uitgebreide risico-analyse van de veiligheidsdiensten hebben we besloten de match te verbieden", aldus De Clercq, die als Gent-supporter ook baalt dat de oefenwedstrijd niet door kan gaan. "De risico’s waren volgens hen te groot, de kans dat de harde kern van Ajax hier de confrontatie zou opzoeken met Gentse en andere voetbalsupporters, was reëel. Bovendien krijg je voor galamatchen geen ondersteuning van de federale politie, noch bijstand uit andere politiezones. Vandaar de beslissing om die match niet te laten plaatsvinden".

De Belgische voetbalclub baalt van het besluit, maar toont ook direct begrip. "Natuurlijk vinden we dit heel erg jammer. Ajax past honderd procent onder het begrip ‘galamatch’. Maar we hebben ook wel begrip voor het standpunt van de politie en de stad. Aan een wedstrijd tegen Ajax zijn risico’s verbonden, zelfs als we die zonder supporters van Ajax zouden spelen. Zelfs de Amsterdamse politie liet ons weten dat dan nog steeds de kans bestaat dat die harde kern alsnog afzakt naar Gent. En veiligheid primeert", aldus de woordvoerder van Gent.

Feyenoord-doelman vertrekt