Wie wordt de grote verrassing van het EK? Turkije

Het EK staat op het punt van beginnen. Frankrijk wordt gezien als de topfavoriet voor de eindzege, maar welk land zorgt voor een verrassing? Voetbalflitsen ziet Turkije als gevaarlijke outsider tijdens het Europees kampioenschap.

Turkije treedt vrijdagavond aan tegen Italië in de openingswedstrijd van het EK, die onder leiding staat van scheidsrechter Danny Makkelie. De Turken zitten verder nog met Zwitserland en Wales in de poule. 

Huidige vorm

Turkije is ongeslagen in de laatste zes wedstrijden. De ploeg van bondscoach Şenol Güneş behaalde bovendien 23 punten in tien EK-kwalificatieduels. De Turken eindigden vlak achter groepswinnaar Frankrijk.

Turkije presteerde niet alleen uitstekend in de EK-kwalificatie, maar doet het ook geweldig in de kwalificatiereeks voor het WK van 2022 in Qatar. Ay-Yıldızlılar gaat momenteel aan de leiding in poule G, met zeven punten uit drie duels.

Euro 2008

Het EK van 2008 staat bij veel Turkse supporters in het geheugen gegrift. Turkije plaatste zich voor de laatste vier van het Europees kampioenschap. Duitsland bleek in de halve finale uiteindelijk te sterk: 3-2.

Turkije kreeg in de kwartfinale te maken met Kroatië. De Kroaten stevenden af op de halve finale, tot de allerlaatste minuut. Semih Şentürk zorgde in de absolute slotfase voor de gelijkmaker, waardoor er penalty's aan te pas moesten komen.

Samenvatting Kroatië - Turkije (TEKST GAAT VERDER ONDER DE VIDEO)

Topspelers

Güneş beschikt over genoeg topspelers. Zo bestaat het centrale duo uit verdedigers Ozan Kabak van Liverpool en Merih Demiral van Juventus. De absolute sterspeler binnen de EK-selectie is Burak Yılmaz, aanvaller van Lille OSC.

Een aantal (oud-)spelers uit de Eredivisie reist ook af naar het EK. Onder anderen Orkun Kökçü (Feyenoord) en Enes Ünal (voormalig FC Twente-spits) maken deel uit van de 26-koppige selectie van Turkije.

EK Euro 2020 grootste verrassing

Feyenoord-doelman vertrekt