Jan de Jong: "We hebben perspectief nodig"

Jan de Jong heeft de druk op het kabinet om het betaald voetbal perspectief te geven opgevoerd. Het is in de ogen van de directeur van de Eredivisie CV niet meer uit te leggen dat de stadions leeg moeten blijven.

Er wordt inmiddels al twee maanden zonder supporters gevoetbald. De rek is eruit en de situatie begint uitzichtloos te worden, zo klinkt het. "We hebben perspectief nodig, we willen weten waar we aan toe zijn. De beslissingen van het kabinet moeten altijd uitlegbaar en verdedigbaar zijn, draagvlak hebben en uitgaan van het gelijkheidsprincipe", zegt De Jong in De Telegraaf.

Een aantal clubs wil uit onvrede de poorten van het stadion openen, maar van een gezamenlijk protest is nog geen sprake: "We kiezen de koninklijke weg. Door niet afgelopen weekeinde al de deuren open te zetten en ook niet dit weekeinde of de week erna. We hopen wel dat we meegenomen worden in de verruiming en perspectief krijgen. Gebeurt dat niet, dan is het uiteindelijk aan een club zelf of die demonstratief open gaat of niet."

"Er moet erkenning komen voor het betaalde voetbal, een sector waar jaarlijks meer dan 2,1 miljard euro in omgaat. Voor 8 miljoen Nederlanders zijn wij ook 'cultuur', we zijn hun belangrijkste en grootste hobby. Het is niet meer uit te leggen waarom onze stadions dicht moeten blijven", gaat De Jong verder. "Voetbal is cultureel erfgoed en een van de visitekaartjes van Nederland in het buitenland. Geef ons dus perspectief. Het sluiten van de stadions heeft vorig jaar geleid tot een extra verlies van 100 miljoen euro, de loyaliteit van supporters wordt maximaal op de proef gesteld."