NAC Breda vs. NEC Nijmegen: een herhaling van de play-off-finale van 2017

NAC Breda en NEC Nijmegen staan zondag oog in oog in de nacompetitie, met als inzet een ticket voor de Eredivisie. Deze ploegen stonden vier jaar geleden ook tegenover elkaar in de finale van de play-offs.

Zowel NAC als NEC stroomden destijds in de halve finale van de play-offs in. De ploeg van Stijn Vreven trof FC Volendam, dat zesde eindigde in de Jupiler League. De Bredanaars gingen uiteindelijk door: 4-2 over twee wedstrijden.

De formatie van Ron de Groot nam het op tegen FC Emmen, de nummer negen van de eerste divisie. De Nijmegenaren kwamen amper in de problemen, want FC Emmen ging met 4-1 ten onder in twee duels.

Wervelstorm

De finale van de play-offs ging tussen NAC en NEC. De eerste wedstrijd werd in het Rat Verlegh Stadion gespeeld. De bezoekers kregen in de eerste helft genoeg kansen, maar de thuisploeg overleefde de Nijmeegse wervelstorm.

Scheidsrechter Dennis Higler gaf kort voor rust een rode kaart aan Wojciech Golla, die een overtreding beging op Cyriel Dessers. Uiteindelijk draaide Higler de beslissing terug na inmenging van de videoscheidsrechter. Zo stond NEC weer met elf man op het veld.

NEC kwam steeds dichterbij de openingstreffer, maar NAC nam vijf minuten voor tijd - geheel tegen de verhouding in - de leiding in de wedstrijd. Dessers scoorde en bezorgde zijn club de winst in de eerste halve finale.

TEKST GAAT VERDER ONDER DE AFBEELDING

NAC Breda NEC Nijmegen 25 mei 2017 1-0 Cyriel Dessers

VAR-momenten

Drie dagen later stond de wedstrijd in De Goffert op het programma. De videoscheidsrechter moest er in de openingsfase aan te pas komen. Giovanni Korte werd vastgehouden, maar arbiter Kevin Blom kende geen penalty toe aan NAC.

De leidsman ging uiteindelijk naar de zijkant en keek op het VAR-scherm. De uitploeg ontving even later een strafschop. Dessers ging achter de bal staan en faalde niet. NAC zat door die treffer openingstreffer op rozen.

Na een half uur werd Taiwo Awoniyi gevloerd in het zestienmetergebied. Blom liet het spel in eerste instantie doorgaan, maar gaf uiteindelijk - opnieuw na bemoeienis van de VAR - een penalty aan NEC. Gregor Breinburg bracht zijn club vanaf elf meter langszij.

Sterk NAC

NAC schoot in de tweede helft uit de startblokken. Dessers kreeg allereerst een levensgrote mogelijkheid, maar verzuimde zijn ploeg op voorsprong te schieten. Niet veel later was het wel raak voor de Belgische spits: 1-2.

Mohamed Rayhi kwam na rust binnen de lijnen bij NEC, maar zijn invalbeurt bleef beperkt tot tien minuten. De Marokkaans-Nederlandse vleugelaanvaller kreeg rood na een harde charge op Arno Verschueren.

NAC stevende langzaam af op promotie naar de Eredivisie en gaf de overwinning nog meer kleur. Korte en Dessers, die zijn zevende treffer in de nacompetitie maakte, bepaalden de eindstand op 1-4. Door die ruime zege, verzekerde NAC zich van eredivisievoetbal.

Statistieken Cyriel Dessers nacompetitie NAC Breda

Finale play-offs

Komende zondag strijden deze ploegen opnieuw om een ticket voor de Eredivisie. De finale van de play-offs om promotie/degradatie begint om 18.00 uur en wordt afgewerkt in het Rat Verlegh Stadion. De wedstrijd staat onder leiding van scheidsrechter Björn Kuipers.