Voorbeschouwing Nations League: Oranje en haar tegenstanders

Het Nederlands elftal begint op 3 juni aan het vierluik in de Nations League. Als eerste treft Oranje haar Zuiderburen, waarna op woensdag 8 juni Wales de tegenstander is. Op zaterdag 11 juni staat Nederland tegenover Polen en dinsdag 14 juni sluit Oranje het vierluik af en treft het opnieuw Wales. Wie zal de smaakmaker worden bij Oranje? En op wie moeten Van Gaal en zijn spelers letten bij de tegenstanders?

Na het WK 2018 ging de eerste editie van het nieuwe competitieformat, de Nations League, van start. Vriendschappelijke interlands waren hiermee nagenoeg verleden tijd en landen kregen een kans om zich via een nieuwe weg te plaatsen voor een EK of WK. Tijdens de eerste editie van de Nations League overleefde Oranje haar poule met toenmalige Wereldkampioen Frankrijk en rivaal Duitsland en werd de finale bereikt. In de finale was Portugal met 1-0 te sterk. Nu gaat de derde editie van de competitie van start en zal Nederland opnieuw willen presteren in een poule met België, Wales en Polen.

Nederland: grootmeester Van Gaal bereidt zich voor op het WK

Bondscoach Louis van Gaal heeft in zijn selectie voor de vier wedstrijden in de Nations League gekozen voor enkele opvallende namen. Sterkhouders als Memphis, Virgil van Dijk, Frenkie de Jong en Denzel Dumfries zijn natuurlijk van de partij, maar de bondscoach riep ook twee oude bekenden op. Bruno Martins Indi (AZ) werd na bijna vijf jaar afwezigheid opgeroepen en ook Vincent Janssen, die momenteel actief is in Mexico, mocht zich melden in Zeist. 

Van Gaal zou Van Gaal niet zijn als hij geen debutanten op zou nemen in zijn selectie. Voor het middenveld riep Van Gaal Bologna-middenvelder Jerdy Schouten voor het eerst op. De oud-speler van Excelsior was de eerste seizoenshelft afwezig door een blessure aan zijn onderbeen, maar speelde na zijn herstel nagenoeg alles in de Serie A en dat is niet onopgemerkt aan de bondscoach voorbij gegaan. In de verdediging werd PSV'er Jordan Teze na een verdienstelijk Eredivisie-seizoen opgeroepen. Zullen de twee hun debuut voor Nederland maken? En kunnen ze van waarde zijn in de Nations League?

België: Kevin De Bruyne de ster bij Rode Duivels

De 'Derby der Lage Landen' keert terug in de Nations League nu België en Nederland aan elkaar gekoppeld zijn. De eerste ontmoeting ooit was in 1905 en werd gewonnen door Nederland. De laatste ontmoeting was in 2018 en eindigde in een gelijkspel. De rivalen stonden in totaal 127 keer tegenover elkaar op het veld. Van al die ontmoetingen wist Nederland er 55 te winnen. België kwam 41 keer als winnaar uit de strijd, waaronder één keer op een WK. De teams hielden elkaar 31 keer in evenwicht.

Bij de Belgen ontbreekt Champions League-winnaar Thibaut Courtois, maar bondscoach Martinez kan wel beschikken over sterspeler Kevin De Bruyne. De smaakmaker van Manchester City is de grote man aan Belgische zijde en zal ook absoluut in de gaten gehouden moeten worden door het middenveld van Oranje. Bij de Rode Duivels kan Vitesse-spits Loïs Openda zijn debuut in het nationale team maken. De 22-jarige huurling van Club Brugge kwam in de Eredivisie 18 keer tot scoren en speelde zich hiermee in de kijker bij bondscoach Martinez. Zal Openda direct tegen Oranje zijn debuut maken? En weet bondscoach Van Gaal een list te bedenken om sterspeler De Bruyne te bedwingen?

Wales: Gareth Bale nog altijd goud waard voor zijn land

Na de ontmoeting tegen onze Zuiderburen treft Oranje het nationale elftal van Wales. De voetbalgeschiedenis tussen Nederland en Wales is kort, maar zeer succesvol voor wie met een oranje bril kijkt. De twee teams troffen elkaar in totaal acht keer en Nederland won alle acht ontmoetingen tegen de Welshmen. De laatste ontmoeting dateert uit 2015. Nederland won toen met 3-2 dankzij de openingstreffer van Bas Dost en twee doelpunten van Arjen Robben. 

De grootste naam bij Wales is natuurlijk Gareth Bale. De buitenspeler die voor ruim 100 miljoen van Tottenham Hotspur naar Real Madrid vertrok is al jaren de ster bij de nationale ploeg. In clubverband laat Bale weinig tot niets zien, maar in dienst van Wales was hij recentelijk nog belangrijk in de play-off's voor het WK 2022. Een andere smaakmaker bij Wales is Harry Wilson. De buitenspeler van Fulham had met 10 doelpunten en 20 assists een belangrijk aandeel in de promotie van de club. Kortom: de flanken van Wales moeten absoluut in de gaten worden gehouden. Zijn de backs van Oranje opgewassen tegen de kwaliteiten van Bale en Wilson?

Polen: heeft sluipschutter Robert Lewandowski het vizier op scherp?

Nederland stond nog nooit tegenover Polen op een eindronde. Toch hebben de twee teams al 17 keer tegen elkaar gespeeld. De eerste ontmoeting was ruim 50 jaar geleden. De laatste ontmoetingen waren ook in de Nations League. Die laatste twee ontmoetingen wist Oranje met 1-0 en 2-1 winnend af te sluiten, dus dat belooft veel goeds.

In Poolse dienst is de absolute ster natuurlijk Robert Lewandowski. De spits van Bayern München, die deze zomer wil vertrekken, is niet alleen topscorer (74 goals) in de nationale ploeg, maar is ook de speler met de meeste interlands voor Polen. Ondanks dat hij dit jaar 34 kaarsjes uit mag blazen is hij levensgevaarlijk in de zestien. Voorin kan de spits op assistentie rekenen van twee andere gevaarlijke aanvallers: Krzysztof Piatak en oud-Ajacied Arek Milik. De verdediging van Oranje zal ongetwijfeld op scherp staan met Lewandowski als tegenstander. Een andere bekende naam voor Nederlandse voetbalfans is Mateusz Klich. De oud-speler van onder meer PEC Zwolle, FC Twente en FC Utrecht speelt sinds 2020 met Leeds United in de Premier League en is daar een vaste kracht op het middenveld. Weet Virgil van Dijk de gevaarlijke spitsen van Polen te bedwingen? En kan Frenkie de Jong de slag om het middenveld winnen tegen Klich?