Van Gaal geeft duidelijkheid over Memphis: "Ik zet mijn principes opzij voor hem"

Memphis Depay moest tijdens de openingswedstrijd op het WK van Oranje tegen Senegal (0-2, winst) op de bank starten, omdat de aanvaller volgens Louis van Gaal niet 100% fit zou zijn. De smaakmaker van Oranje werd na een uur spelen ingebracht, maar volgens de bondscoach is Memphis tegen Ecuador nog niet klaar voor 90 minuten: "We hebben de intensiteit opgeschroefd. Memphis heeft tegen Senegal 30 minuten gespeeld en had daar weinig last van. We gaan nu naar de volgende stap en dat is 45 minuten", aldus Van Gaal, die aangeeft dat hij voor de smaakmaker van Oranje graag zijn principes opzij zet.

Memphis raakte tijdens de vorige interlandperiode van Oranje geblesseerd tijdens de wedstrijd tegen Polen (0-2, winst). De aanvaller kwam sindsdien niet meer in actie tijdens een officiële wedstrijd en maakte na bijna twee maanden revalideren zijn rentree op het veld tijdens Senegal-Nederland. De aanvaller werkte eerst een individueel traject en voegde zich vervolgens bij de groep van het Nederlands elftal: "Hij maakt tijdens deze trainingen zogehete oncotroleerbare bewegingen. Het is belangrijk dat hij dat tot zich neemt en daarom hebben we hem altijd meegenomen in de partijvormen", legt Van Gaal uit tijdens de persconferentie. Een volledige wedstrijd komt voor Memphis nog te vroeg, zo laat Van Gaal weten: "We gaan naar de volgende stap en dat is 45 minuten. Vanaf daar gaan we proberen dat uit te breiden", vertelt Van Gaal, die voorzichtig omspringt met de blessure van de ster van Oranje, waarbij het volgens de bondscoach 'moeilijk te bepalen wanneer hij kan beginnen'. "We moeten dat opbouwen en daarvoor gebruiken data, van zijn wedstrijden en trainingen, en dat vergelijken we en zo komen we uiteindelijk tot een besluit over wanneer hij klaar is 90 minuten te gaan spelen", aldus Van Gaal

Van Gaal zet principes op zij voor uitzonderlijke Memphis

Van Gaal heeft als coach wedstrijdritme altijd hoog in het vaandel staan, maar geeft toe dat hij dit principe overboord wil gooien wanneer het om Memphis gaat: "Hij is zo'n dusdanig uitzonderlijke speler. Daarvoor zet ik mijn principes opzij, omdat ik hem heel belangrijk vind voor ons team", vertelt Van Gaal over de smaakmaker van Oranje. Memphis kwam sinds 2020 maar liefst 23 keer tot scoren en was tien keer de aangever. "Ik heb het uitgelegd naar mijn spelers toe. Dat ik dat (principes opzij zetten, red.) doe voor Memphis en dat hebben de speler allemaal geaccepteerd", licht de bondscoach toe.