De top vijf recordtransfers van Fortuna Sittard

Fortuna Sittard heeft met de verkoop van sterspeler Zian Flemming een aardig bedrag opgestreken. Eerder werd bekend dat de middenvelder voor ongeveer drie miljoen euro de overstap maakt naar het Engelse Millwall. Flemming is hiermee de duurste verkoop uit de geschiedenis van Fortuna Sittard en voegt zich in de top vijf van de duurste uitgaande transfers van de club bij een mooi lijstje.

1. Zian Flemming (3 miljoen)

Zian Flemming maakte in de zomer van 2020 voor een bedrag van 200 duizend euro de overstap van PEC Zwolle naar Fortuna Sittard. In Sittard ontpopte de middenvelder zich in zijn eerste seizoen bij de club tot een sterkhouder van het team. In 33 competitiewedstrijden was Flemming goed voor 12 doelpunten en 7 assists. In het afgelopen seizoen trok de middenvelder deze vorm keurig door met 12 doelpunten en 4 assists in 28 wedstrijden. Vooral na de laatste paar wedstrijden van het seizoen kon Flemming niet meer stuk in Sittard. Door in het laatste duel van het seizoen tegen NEC (0-1) het enige doelpunt te scoren en een redding op de eigen doellijn te doen, wist de middenvelder Fortuna Sittard in de Eredivisie te houden. Flemming is met zijn transfer ter waarde van ongeveer drie miljoen euro naar Millwall, de duurste uitgaande transfer ooit voor Fortuna Sittard.

2. Mark van Bommel (2,7 miljoen)

Mark van Bommel maakte op zestienjarige leeftijd zijn debuut voor Fortuna Sittard en was daarmee een van de jongste debutanten in de geschiedenis van het Nederlandse voetbal. In de daaropvolgende seizoenen groeide van Bommel uit tot één van de sterkhouders van het team. In 7 jaar tijd kwam de middenvelder tot 117 wedstrijden voor de club. Zijn goede spel trok de aandacht van PSV dat hem in de zomer van 1999 voor een bedrag van 2,7 miljoen euro wegplukte bij Fortuna Sittard.

3. Perr Schuurs (2 miljoen)

Net als Mark van Bommel maakte Perr Schuurs op zestienjarige leeftijd zijn debuut in het profvoetbal voor Fortuna Sittard. Amper een jaar na zijn debuut werd Schuurs in 2017 tot aanvoerder van de ploeg benoemd. De verdediger werd hiermee de jongste aanvoerder ooit in de geschiedenis van de Jupiler League. In de zomer van 2018 klopte Ajax aan voor de diensten van de verdediger en betaalden de Amsterdammers een bedrag van twee miljoen euro voor Schuurs. In totaal kwam Schuurs tot 60 wedstrijden voor Fortuna Sittard.

4. Mark Diemers (1,3 miljoen)

Mark Diemers kwam in de zomer van 2018 transfervrij over van De Graafschap naar Fortuna Sittard waar hij later zou uitgroeien tot sterspeler van de club. In zijn eerste seizoen was de middenvelder goed voor zeven doelpunten en zeven assists in 34 competitiewedstrijden voor de club. In de daaropvolgende jaargang zette Diemers deze vorm keurig door, door in 26 wedstrijden zeven keer te scoren en 6 assists te geven. Hij trok de aandacht van Feyenoord dat in de zomer van 2020 1,3 miljoen euro neerlegde voor de middenvelder. In totaal kwam Diemers tot 67 wedstrijden voor Fortuna Sittard waarin hij goed was voor 16 doelpunten en 17 assists.

5. Amadou Ciss (1,2 miljoen)

Amadou Ciss werd in de zomer van 2018 voor 160 duizend euro weggehaald bij het Franse Pau FC. De linksbuiten moest in zijn eerste seizoen genoegen nemen met tien optredens voor de club. In zijn tweede seizoen ontpopte de rappe vleugelspeler zich tot één van de beste spelers van het elftal. In 22 wedstrijden was Ciss goed voor zes doelpunten en vier assists. Het duurde niet lang voordat Amiens FC in de zomer van 2020 aanklopte voor de diensten van de aanvaller. De Franse club betaalde een som van 1,20 miljoen euro voor Ciss. In totaal kwam de aanvaller tot 34 wedstrijden voor de club waarin hij goed was voor zes doelpunten en zes assists.

Feyenoord-doelman vertrekt