In deze stadions heeft Ajax gespeeld

Ajax heeft in haar bestaan verschillende stadions als thuisbasis gehad. Na de oprichting in 1900 speelde het eerst op een weiland, waarna in 1907 werd verhuisd naar het eerste voetbalstadion van Amsterdam, het Houten Stadion.

Houten stadion

Pas in 1911 kwamen er tribunes bij het Houten Stadion, want die waren er tot dat moment niet. Er kwam één tribune met overdekte zitplaatsen en één tribune met staplaatsen. In 1916 kwamen er ook op de korte zijden tribunes. Doordat Ajax veel successen boekte in de jaren 30, werd het stadion te klein voor het aantal mensen dat wilde komen kijken. De laatste keer dat er in het stadion tegen Feyenoord werd gespeeld was het er zo druk dat er geen corners meer konden worden genomen. Er waren toen 15.000 mensen in het stadion.

De Meer

In 1934 verhuisde Ajax naar Stadion De Meer. Een groter stadion, waar na de bouw 22.500 mensen in konden. Op een gegeven moment konden er zelfs 29.500 toeschouwers in het stadion. In de jaren 80 werd het teruggebracht naar 19.500. In 1985 kreeg Ajax als eerste Nederlandse voetbalclub skyboxen op de tribune. Jarenlang had Ajax de wens om het stadion volledig te vernieuwen, zodat de capaciteit weer kon groeien. De club moest het gat dat was ontstaan met PSV weer zien te dichten. In 1991 werd besloten dat in Amsterdam-Zuidoost de nieuwe ArenA zou worden gebouwd.

stadion de meer van ajax

Olympisch Stadion

Omdat Stadion De Meer voor de echte grote wedstrijden te klein bleek, week Ajax regelmatig uit naar het grotere Olympisch Stadion. Hier werden onder meer Europese wedstrijden gespeeld en de Klassiekers tegen Feyenoord en wedstrijden tegen PSV. Wedstrijden waarin Ajax kampioen kon worden werden ook aangegrepen om in het Olympisch Stadion te spelen. Dit duurde tot de verhuizing naar de ArenA.

Amsterdam ArenA/Johan Cruijff ArenA

In 1996 verhuisde Ajax naar de Amsterdam ArenA in Amsterdam-Zuidoost. Het stadion kent tegenwoordig een capaciteit van 55.500. De Gemeente Amsterdam is eigenaar van het stadion, maar Ajax zou het stadion wel willen kopen. Lang werd het stadion gezien als een kille betonnen bak zonder sfeer. Pas rond 2010 kwam er meer sfeer in het stadion, wat zich de laatste jaren nog verder heeft ontwikkeld. Het stadion wordt ook gebruikt voor andere evenementen, zoals concerten. Er wordt ook constant gekeken hoe de ArenA kan worden uitgebreid of geüpgrade. Het leverde sinds de bouw al duizenden extra plaatsen op.

stadion van ajax, johan cruijff arena

Feyenoord-doelman vertrekt