Hoe Bas Nijhuis de meest kleurrijke scheidsrechter van Nederland werd

Hendrikus Sebastiaan Hermanus Nijhuis, of zeg maar gewoon Bas. In Nederland zullen er dan immers meer lichtjes gaan branden. Want als er iets waar de Tukker onder die naam wel in geslaagd is, is het bekendheid creëren. Ook bij de mensen die helemaal niets met voetbal hebben. Laat staan met scheidsrechters. 

De KNVB heeft recent besloten dat arbiters hun beslissingen na afloop niet meer zullen verantwoorden voor de camera. Voor de meesten een zege. Wanneer je als leidsman in de spotlights treedt, is dat eigenlijk altijd om je excuses aan te bieden voor een verkeerd oordeel. In het geval van Nijhuis ligt het anders.

De 45-jarige arbiter is dan ook de enige die na een gefloten duel de media nog wél te woord zal staan. 'Ik loop daar niet voor weg', laat hij aan Veronica weten. Nijhuis die wegloopt voor een draaiende camera; het zou ook beelden generen die je je niet voor kunt stellen.

Die beelden zullen er dan ook niet komen. Gelukkig bestaat er genoeg ander materiaal van de meest kleurrijke scheidsrechter van Nederland. Ook op persconferenties, bijvoorbeeld aan het einde van 2011. Nijhuis kreeg heel Nederland over zich heen toen hij rood gaf aan AZ-keeper van Esteban Alvarado.

De keeper werd aangevallen door een supporter, verweerde zich en kreeg dus rood. 'Ik heb de regels gehanteerd', vertelde een wat nerveuze scheidsrechter na afloop. Nervositeit komt elf jaar later niet meer in het woordenboek van de Enschedeër voor. In zijn manier van het hanteren van de regels is ook het een en ander veranderd. 

Door dat laatste werd Nijhuis populairder en populairder. Door Johan Derksen werd de Overijsselse leidsman op het ene na het andere paar gehezen. Veel van de honderdduizenden kijkers konden zich hierin vinden. Ook lieten oud-profs zich steeds vaker complimenteus uit over de man die de oude stempel weer deed leven.

Volgens Wim Kieft, een graaggeziene gast aan tafel bij Derksen en zijn kompanen, ging Nijhuis er vanaf dat moment iets teveel in geloven. Hoe dan ook, de arbiter begon exploiteerde zichzelf uitstekend. Bij VI, op zijn eigen Instagram, op basnijhuis.nl en bovenal op het veld. Waar Nijhuis in 2011 nog de regels van de KNVB hanteerde, leek hij steeds vaker een eigen boekje te hebben opgesteld. Een boekje dat wedstrijden op het hoogst mogelijke tempo liet voltrekken. 

De activiteiten die Nijhuis er buiten het veld op na ging houden, sloegen vervolgens ook aan. Zijn versie van het nummer Roller Coaster werd duizenden keren beluisterd, net als de filmpjes over zijn leven op de boerderij die hij nog altijd wekelijks op zijn Instagram plaatst. En bedrijven, verenigingen en TV-programma's bleven hem voor van alles en nog wat uitnodigen.

Inmiddels looft niet iedereen de stijl van de eigenzinnige Enschedeër meer. De regels in het eerder genoemde boekje lijken tot een minimun beperkt, terwijl de (media-) aandacht die hij krijgt sommigen juist teveel geworden is. Voor de camera trouwen met behulp van een helicopter en vervolgens zelf trouwambtenaar worden. Dat ging deze mensen net iets te ver.

Nijhuis blijft echter doorgaan met doen wat hij leuk vindt en verdient er ook nog eens een mooi zakcentje mee. Hij heeft maling aan de kritiek. Van de nerveuze, plechtige, zich aan de regels houdende Hendrikus Sebastiaan Hermanus is immers niks meer over.