Vijf redenen waarom Ronald Koeman de perfecte opvolger is van Louis van Gaal

Ronald Koeman liet in zijn eigen docu Força Koeman weten dat hij een terugkeer als bondscoach van Oranje wel ziet zitten. "Het past misschien nog wel het beste bij mij", vertelt de trainer die vooral nog graag een eindtoernooi zou willen meemaken. "Ik ga niet solliciteren, maar het is wel een klein gemisje." In dit artikel volgen vijf redenen waarom de KNVB de voormalig trainer van FC Barcelona snel een belletje moet geven voor de functie die vrijkomt als Louis van Gaal eind dit jaar vertrekt.

1. Bewezen diensten

Allereerst heeft in de Zaandam geboren coach met deze lichting bewezen te kunnen presteren. Koeman trok Oranje uit een wak en bouwde met The New Wave aan een nieuwe toekomst voor het Nederlandse voetbal. Na een tijdje hoorde Oranje er weer echt bij en konden we ons meten met toplanden als Duitsland en Frankrijk. Sinds zijn vertrek is de selectie, op een paar kleine wijzigingen na, nauwelijks veranderd. Waarom zou hij het dus niet weer kunnen met dezelfde selectie?

2. Weinig alternatieven

Als de KNVB een Nederlandse opvolger wil hebben van Louis van Gaal, dan zijn er bijna geen alternatieven. Clarence Seedorf hield het als clubtrainer nog geen jaar vol en boekte ook als bondscoach van Kameroen geen succes. Phillip Cocu en Mark van Bommel zijn tweemaal op rij ontslagen en Henk ten Cate gaf afgelopen jaar aan 'niet beschikbaar' te zijn. Kijkend naar de buitenlandse opties zou Zinédine Zidane natuurlijk een geweldige zijn, maar ja... wil de Fransman dat wel? Het feit dat het WK middenin het voetbaljaar plaatsvindt zal de zoektocht naar een (buitenlandse) opvolger daarnaast niet vergemakkelijken. 

3. Ideaal moment

Koeman is nu beschikbaar, wil terugkeren en heeft zijn droomclub reeds getraind. De seinen staan wat dat betreft dus geheel op groen. Langer wachten kan mogelijk killing zijn voor de KNVB. Door de staat van dienst van de Zaandammer zullen diverse clubs en landen geregeld bellen richting zijn zaakwaarnemer Rob Jansen. Wat als een mooie kans zich voor Koeman voordoet? Dan is Oranje zijn gedroomde opvolger voor Louis van Gaal kwijt.

4. Wie vindt de nieuwe bondscoach?

Nico-Jan Hoogma is in zijn huidige functie van Directeur Topvoetbal verantwoordelijk voor het aanstellen van een bondscoach, maar Hoogma zal komende zomer vertrekken bij de KNVB. Zijn opvolger zal vervolgens razendsnel moeten gaan zoeken naar een nieuwe bondscoach. Na het vertrek van Hoogma zal Van Gaal binnen een half jaar ook vertrokken zijn. De laatste jaren was het vaak al geen succes om de juiste bondscoach te vinden wanneer de tijd er wel was, laat staan dat iemand die pas net in zijn functie zit dat nu in een paar maanden moet gaan regelen.

5. De toekomst

Hoe vaak heeft het Nederlands elftal de laatste jaren al niet te maken gehad met een trainer waarvoor de jaren begonnen te tellen? Guus Hiddink, Dick Advocaat en Louis van Gaal; telkens weer was bekend dat dit geen optie was voor de lange termijn. Met Koeman heb je die optie wel in handen. De oefenmeester is nog geen zestig en kan, zeker als hij van plan is om net als zijn eerder genoemde collega's lang in het vak te blijven, nog jaren mee. De toekomst van Oranje ligt in handen van een trainer die in alles de juiste keus lijkt, alleen moet de KNVB hem nog wel even bellen. 

Feyenoord-doelman vertrekt