'Leeds United en RB Salzburg akkoord over voormalig Ajax-flop'

Leeds United staat op het punt om verdediger Rasmus Kristensen over te nemen van Red Bull Salzburg. Transferexpert Fabrizio Romano meldt dat de twee clubs tot een akkoord zijn gekomen en dat de Deense rechtsback na de interlandperiode gekeurd zal worden.

Rasmus Kristensen begon zijn loopbaan in Denemarken bij FC Midtjylland en werd in januari 2018 een van de eerste aankopen van Erik ten Hag als coach bij Ajax. De Amsterdammers namen hem voor 5,5 miljoen euro over van de Deense club. De samenwerking tussen Ajax en Kristensen verliep niet zoals gepland en uiteindelijk verkocht Ajax de Deense rechtsback na anderhalf seizoen voor 5 miljoen euro aan Red Bull Salzburg. In Oostenrijk groeide Kristensen uit tot een vaste waarde. In zijn eerste seizoen kwam hij door blessureleed maar 12 keer in actie, maar vanaf 2020 is de Deen niet meer weg te denken uit de basis. Afgelopen seizoen speelde Kristensen 29 wedstrijden voor Red Bull Salzburg en kwam hij maar liefst zeven keer tot scoren. Cijfers die de Deen deze zomer een transfer naar de Premier League zal opleveren.

Leeds United keerde in 2020 terug naar de Premier League. Coach Marcelo Bielsa werd dat jaar kampioen in de Engelse Championship met de club en bracht de club bij haar rentree op het hoogste niveau naar een knappe negende plaats. Het afgelopen seizoen streed Leeds tegen degradatie en nam het, wegens teleurstellende resultaten, in februari afscheid van de Argentijnse succescoach. De Engelse club wist zich als nummer 17 te handhaven met drie punten voorsprong op achtervolger Burnley.

Hereniging tussen Kristensen en oude trainer

Rasmus Kristensen, die eerder in zijn carrière mislukte bij Ajax, zal volgend seizoen dus in de Premier League spelen. Bij Leeds United zal de Deen opnieuw samenwerken met de Amerikaanse coach Jesse Marsch. De twee werkten al eerder samen bij Red Bull Salzburg. Daarnaast wordt Kristensen teamgenoot van Nederlanders Pascal Struijk en Crysencio Summerville.

Feyenoord-doelman vertrekt