Oud-aanvoerder Rusland spreekt zich uit tegen oorlog: "Misschien word ik nu wel vermoord"

Igor Denisov, oud-aanvoerder van het Russische nationale voetbalteam, heeft zich uitgesproken tegen de oorlog in Oekraïne. De oud-voetballer van Zenit, het onlangs opgeheven Anzji, Dynamo Moskou en Lokomotiv Moskou woont nog in Rusland en beseft dat hij zijn uitspraken wellicht met zijn vrijheid moet bekopen: "Ik ben een beetje bang nu, maar ik moet dit gewoon zeggen. Ik ga me niet verbergen", aldus Denisov in gesprek met Youtube-kanaal Nobel van sportjournalist Nobel Arustamyan.

Denisov werd geboren op 17 mei 1984 in Sint Petersburg toen Rusland nog de Sovjet Unie was. In 2008 maakte de middenvelder zijn debuut voor het Russisch elftal waar hij van 2012 tot 2016 de aanvoerdersband droeg. In 2019 beëindigde Denisov zijn loopbaan bij Lokomotiv Moskou. De oud-international is de bekendste Russische sporter die nog in het land verblijft én zich openlijk uitspreekt tegen president Poetin: "Deze gebeurtenissen zijn rampzalig. Het is verschrikkelijk", aldus Denisov. Hij vertelt dat hij een brief heeft geschreven aan president Poetin met het verzoek om de oorlog te stoppen. Vervolgens heeft Denisov nog een videoboodschap opgenomen: "Ik ging op mijn knieën om vrede te vragen, maar helaas wilde geen enkel medium het uitzenden", vertelt de oud-international.

Uitspraken met mogelijk zware consequenties

Russische sportploegen worden massaal geweerd van internationale toernooien en dat vindt Denisov terecht: "Ieder van ons die zich niet verzet, is schuldig. Door deze boycot kunnen we anderen overtuigen dat de oorlog verkeerd is", verklaart de oud-aanvoerder van Rusland. Denisov beseft ook dat zijn verzet gevaar met zich mee brengt: "Misschien beland ik in de cel of word ik vermoord vanwege deze woorden, maar ik zeg het zoals het is", vertelt Denisov. Eerder werd in Rusland een wet aangenomen waarin gevangenisstraffen tot vijftien jaar kunnen worden opgelegd voor mensen die 'nepnieuws' verspreiden of de Russische invasie in Oekraïne op een andere manier in diskrediet brengen. "Ik ben een beetje bang nu, maar ik moet dit gewoon zeggen. Ik ga me niet verbergen", besluit Denisov.

Denisov Rusland Oekraïne

Feyenoord-doelman vertrekt