Even voorstellen: wie is Feyenoord-aanwinst Mats Wieffer?

Feyenoord staat op het punt om zich te versterken met Mats Wieffer. De middenvelder komt over van stadsgenoot Excelsior nadat de Rotterdammers hem vorig seizoen langere tijd hadden gevolgd. Wie is de kersverse, toch verrassende aanwinst van Feyenoord?

Uit de jeugd van FC Twente

Mats Wieffer werd op 16 november 1999 geboren in het Overijsselse Borne. De middenvelder begon bij de amateurs van NEO uit zijn geboorteplaats en stapte in 2010 over naar de jeugdopleiding van FC Twente. Wieffer doorliep de jeugdopleiding in Enschede en debuteerde in het seizoen 2018-19 voor de club in de KNVB beker tegen Noordwijk. Wieffer was euforisch na zijn debuut: "Ik speel al tien jaar in de opleiding en dat met ups en downs. Dat ik nu mijn debuut mag maken is geweldig", vertelde hij destijds aan RTV Oost. Tot een echte doorbraak kwam het helaas niet in Enschede. In het seizoen 2019-20 kwam Wieffer niet in actie voor de hoofdmacht van de Tukkers, waarna hij in de zomer van 2020 transfervrij overstapte naar Excelsior.

De grote man op het middenveld bij Excelsior

In Kralingen begon hij in zijn eerste seizoen tijdens de eerste speelronde als invaller. Na een enkelblessure en een schorsing veroverde Wieffer een basisplaats onder trainer Marinus Dijkhuizen. Uiteindelijk eindigde de controleur in zijn eerste seizoen met Excelsior op de negende plaats en speelde hij 31 competitiewedstrijden waarin hij één keer tot scoren kwam en vijf keer de aangever was. 

Afgelopen seizoen speelde Wieffer opnieuw een belangrijke rol in het team van Dijkhuizen. In de Keuken Kampioen divisie was hij de motor op het middenveld en kwam hij in 34 wedstrijden vier keer tot scoren en was hij vijf keer de aangever. Excelsior wist niet rechtstreeks te promoveren en ging de play-offs in. Met Wieffer op het middenveld schakelden de Rotterdammers in de eerste ronde Roda JC uit. In de halve finale overklasten Wieffer en zijn ploeggenoten Eredivisionist Heracles Almelo en was de 23-jarige middenvelder ook nog eens trefzeker. In de knotsgekke finale van de play-offs maakte Excelsior een 3-0 achterstand goed tegen ADO den Haag. Na 30 minuten verlengen was de eindstand 4-4 en moesten er penalty's genomen worden. Wieffer schoot de achtste pingel raakt en Excelsior-doelman Stijn van Gassel stopte uiteindelijk de negende pingel van ADO waardoor Excelsior een plek in de Eredivisie won. 

Een verrassende transfer naar stadsgenoot Feyenoord

Wieffer gaat nu in de Eredivisie aan de slag, maar niet als speler van Excelsior. De middenvelder verhuist van Kralingen naar Zuid en zal door Feyenoord ingelijfd worden. Eerder toonde de Belgische verrassing van afgelopen seizoen, Union St. Gilloise, interesse in Wieffer. De club wordt afgetroefd door Feyenoord, die de middenvelder het afgelopen seizoen al langer volgde en vorige maand de onderhandelingen waren gestart met Excelsior. Het schijnt dat Wieffer voor een paar ton naar Feyenoord vertrekt. De exacte details worden nog bekend gemaakt. Een andere middenvelder die ook een grote overstap maakte vanaf Excelsior was Jerdy Schouten. Wacht Mats Wieffer hetzelfde scenario?

Wieffer Feyenoord Excelsior FC Twente

Feyenoord-doelman vertrekt