Spelersportret Sébastien Haller: Stats, goals, clubs, transferwaarde, vriendin

Sébastien Romain Teddy Haller (Ris-Orangis, 22 juni 1994) is een Ivoriaans-Frans profvoetballer die als spits speelt. Hij tekende in januari 2021 een contract tot medio 2025 bij Ajax. Dat betaalde een bedrag van €22,5 miljoen euro voor hem aan West Ham United, een clubrecord.

Spelerspaspoort Sébastien Haller, geboren, profiel, vorige club

Spelerspaspoort Sébastien Haller, geboren, profiel, clubs auxerre, utrecht, frankfurt, west ham, ajax

Auxerre

Zijn eerste stappen als profvoetballer zette Haller bij AJ Auxerre, waar hij zijn eerste contract tekende. Op 27 juli 2012 maakte hij zijn debuut in de Franse Ligue 2 tijdens de openingswedstrijd van het seizoen, tegen Olympique Nîmes.

FC Utrecht nam Haller in de winterstop van het seizoen 2014/15 op huurbasis over, met een optie tot koop. Zijn eerste doelpunt maakte Haller op 15 februari 2015  voor FC Utrecht in een competitiewedstrijd thuis tegen FC Dordrecht. De Fransman scoorde in dat duel liefst vier doelpunten in de met 6-1 gewonnen wedstrijd.

FC Utrecht

Tien doelpunten in vijftien wedstrijden waren de statistieken die Haller in een half seizoen bij FC Utrecht kon overleggen, waarna de eredivisionist besloot Haller over te nemen van Auxerre voor een transferbedrag van €750.000. Haller groeide in Utrecht uit een fenomeen en is nog steeds de meest scorende buitenlandse voetballer bij FC Utrecht.

Transferwaarde-ontwikkeling Haller door de jaren heen

transferwaarde ontwikkeling sebastien haller van ajax, voorheen west ham, frankfurt, utrecht en auxere

Eintracht Frankfurt

Zijn doelpunten en spel trokken de aandacht van Eintracht Frankfurt Haller waar Haller op 15 mei 2017 een vierjarig contract tekende. Frankfurt maakte 7 miljoen euro over op de bankrekening van FC Utrecht. Hoogtepunt in Duitsland was de winst van de DFB-Pokal; 3-1 tegen Bayern München. Haller viel in dat duel vlak voor tijd in. 

West Ham United

Haller tekende in juli 2019 een contract tot medio 2024 bij West Ham United dat hem voor €50.000.000,- overnam van Frankfurt. Maar daar kon Haller de verwachtingen die zijn transfersom met zich meebracht nooit echt waarmaken. Overigens kreeg ook FC Utrecht nog 4 miljoen euro bovenop de eerder 7 miljoen euro die het voor Haller had ontvangen. 11 miljoen euro voor een speler; daarmee is Haller de speler die Utrecht het meest opleverde in de historie van de club.

Ajax haalde Haller in januari 2021 naar Amsterdam waar hij een contract tot medio 2025 tekende. De prijs die de Amsterdammers voor hem betaalden, €22.500.000. Hiermee werd Haller de duurste speler ooit in de Eredivisie ooit.

Ajax

Voor Haller betekent zijn transfer naar Ajax een terugkeer in de Eredivisie. Hij werd in Amsterdam niet alleen herenigd met trainer Erik ten Hag, maar ook met zijn voormalige ploeggenoten Sean Klaiber en Zakaria Labyad. "Hoe wij destijds bij Utrecht een wedstrijd voorbereidden en hoe de trainer met me praatte en me vertrouwen en adviezen gaf, is iets wat ik niet meer zal vergeten. We haalden bovendien goede resultaten. Nederland voelt inmiddels een beetje als een tweede thuis voor mij, aangezien mijn dochtertje hier ook is geboren."

Debuut bij Ajax

Zijn competitiedebuut voor Ajax maakte hij als invaller in de met 2–2 gelijkgespeelde thuiswedstrijd tegen PSV. Haller had een belangrijke rol moeten vervullen voor Ajax in de Europa League, maar  door een administratieve fout, blunder kon Haller niet in actie komen op het Europese podium. Ajax was vergeten een vinkje te zetten, hem in te schrijven, waardoor Haller niet speelgerechtigd was in de Europa League.

"Nadat ik het hoorde, begreep ik een paar minuten niet zo goed wat er was gebeurd. Hoe kan dat, dacht ik. Daarna merk je dat het niet meer te repareren valt. Ik was teleurgesteld, maar je kan er niks meer aan doen.”

Haller had wel zijn aandeel in de landstitel en KNVB beker die Ajax het seizoen 2020-2021 won. 

Alle doelpunten en assists Haller bij Ajax seizoen 2020-2021

Haller is Ivoriaans international

Haller speelde meerdere wedstrijden voor de vertegenwoordigende teams van Frankrijk. Een uitverkiezing voor Les Bleus ontving hij nooit. Mede vanwege het uitblijven van een uitnodiging werd vanuit Ivoorkust een poging ondernomen Haller te verleiden tot een alternatieve interlandcarrière. Aangezien zijn moeder Ivoriaans is, had de aanvaller de optie uit te komen voor De Olifanten. Op 12 november 2020 maakte Haller zijn debuut voor het Ivoriaans voetbalelftal in de interland tegen Madagaskar. Hij scoorde in deze wedstrijd het winnende doelpunt.

Vriendin Sébastien Haller

Sébastien Haller heeft een relatie met Priscilla. De twee zijn al een flinke tijd samen en hebben zelfs al twee kinderen. Foto's van de vriendin van Sébastien Haller.

Feyenoord-doelman vertrekt