PSV-duo dichtbij basisplaats Oranje: 'We zijn op elkaar ingespeeld'

De concurrentie op het middenveld van Oranje is groot. Maar met de blessures van Frenkie de Jong en Teun Koopmeiners, vallen er twee grote namen weg. Jammer voor het team, goed voor de concurrenten. De kans is groot dat er een PSV-middenveld in de basis tegen Polen verschijnt. "We zijn op elkaar ingespeeld." 

Koeman over PSV-duo

In de warming-up voor de wedstrijd tegen IJsland raakte Teun Koopmeiners geblesseerd. Het zorgde voor een onverwachtse basisplaats voor Jerdy Schouten. Frenkie ontbrak, dus naast hem speelde PSV-collega Joey Veerman. De tandem was weer oud vertrouwd samen. 

De twee deden het zo goed, dat het nog maar de vraag is in hoeverre Koopmeiners en De Jong gemist worden. Veerman en Schouten speelden ook al samen in de oefenwedstrijd tegen Duitsland, van een tijdje geleden. "In het begin speelde Joey wat dicht tegen Nathan Aké aan, maar dit was zeker al beter", aldus Koeman. Daarna benoemde de bondscoach wel het niveauverschil van de twee tegenstanders. 

Toch heeft Koeman vertrouwen in de PSV'ers. "Ze zijn heel complementair aan elkaar. Jerdy is wat meer de controlerende man. Joey heeft de passing, het inzicht en hij weet wanneer je diep moet spelen. Dat zijn grote kwaliteiten." 

Oud vertrouwd samenspelen

Schouten hoorde vlak voor de aftrap dat hij mocht starten. Dat vond de 27-jarige niet ideaal. "Ik heb liever dat ik het de hele dag al weet. Je bereidt je toch net iets anders voor, als je op de bank zit. Maar als het nodig is, dan moet je er staan." 

Er staan deed hij zeker. Dat geldt ook voor Veerman. De druk op hem neemt, vanwege het ontbreken van De Jong, toe. "Ik hoop dat ik mezelf heb kunnen laten zien. Ik denk dat ik wel goed gespeeld heb", aldus de tevreden Volendammer.  

Veerman kijkt positief naar het samenspel tussen beiden. "Dat is voor mij super lekker. We zijn op elkaar ingespeeld. Ik denk dat we dat deze wedstrijd hebben kunnen zien. We hoeven het niet met elkaar te bespreken, dat gaat gewoon automatisch. We weten van elkaar precies hoe we lopen. Maar dat is logisch, want we hebben het hele jaar samengespeeld." 

Schouten over spelen met Veerman

De verklaring van Schouten komt overeen met die van Veerman. "Naarmate het seizoen langer duurt, krijg je steeds meer automatismen tussen ons. Dat heb je vandaag wel kunnen zien. We hoeven niks tegen elkaar te zeggen. Als hij iets doet, weet ik wat ik moet doen. En andersom", concludeert de voetballer uit Hellevoetsluis. 

Alles over het EK 2024 in Duitsland

Het is een kwestie van afwachten of de twee PSV'ers definitief in de basis starten. De eerste wedstrijd is op zondag 16 juni om 15.00 uur tegen Polen. Lees hier alles rondom het EK en hier alle updates rondom Oranje

Feyenoord-doelman vertrekt