KNVB maakt Oranje-doel kenbaar: "We willen wereldkampioen worden"

Marianne van Leeuwen, directrice van de KNVB, heeft in gesprek met Voetbal International de ambities van de Nederlandse voetbalbond kenbaar gemaakt. Zij vertelde dat het een doelstelling is om met Oranje een groot toernooi winnend af te sluiten.

Dat gebeurde één keer eerder in de historie. Het onvergetelijke EK van 1988, waarin Rinus Michels op Duits grondgebied zegevierde met zijn gouden selectie, moet worden opgevolgd met een nieuw succes van het Nederlands elftal. Aan de doelstelling worden wel enkele nuances aangebracht, maar Van Leeuwen gaat liever all-in.

KNVB maakt Oranje-doelstelling kenbaar: "Wereldkampioen worden!"

Na verschillende gesprekken met Nigel de Jong, die de rol van technisch directeur vervult bij de KNVB, werd duidelijk dat men toe is aan een volgende stap bij Oranje. "Een groot toernooi winnen is een heel belangrijk doel. Daar maken we veel ruimte voor. We zeggen niet dat het morgen moet, maar willen het wel realistisch maken. Wij zijn het er in de directie over eens dat je de lat hoog moet leggen", zo laat Van Leeuwen optekenen door VI.

Bondscoach Ronald Koeman heeft geen clausule in zijn contract met minimale prestatie-eisen, maar dat is voornamelijk om te voorkomen dat men tevreden is met minder. "We gaan niet vooraf zeggen: 'we staan zevende op de wereldranglijst, dus met een kwartfinale zijn we blij'. Wij willen niet dat zo'n kwartfinale een eigen leven gaat leiden."

"Dat is niet de insteek die wij willen als ambitieuze topsportorganisatie. Zo'n mindset vinden wij te slap. Eigenlijk zou je moeten opschrijven: we willen wereldkampioen worden. Daar heeft iedereen in Nederland een gevoel bij. Als je niet voor de maan gaat, kom je ook niet bij de sterren", besluit de directrice van de KNVB.

Oudste Ajacied ooit in Eredivisie
Duurste Nederlandse voetballers