Nederlandse WK-afvaarding hangt af van keuze Argentinië

Of er een Nederlandse afvaarding af zal reizen naar de kwartfinale tegen Argentinië, is nog maar de vraag. De keuze voor een WK-afvaarding naar Qatar is er eentje die al langdurig veel kritiek krijgt. De keuze om dit wederom te doe, hangt af van de keuze uit Argentinië.

Dat heeft Liesje Schreinemacher, minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, laten weten in gesprek met WNL. “We hebben afgesproken dat we met een delegatie komen als we in de finale staan. Als Argentinië met hoogwaardigheidsbekleders komt, dan zullen wij die spiegelen.” Eerder was sportminister Conny Helder al afgereisd naar het WK, om de met 2-0 gewonnen wedstrijd tegen Qatar bij te wonen. Dit leverde bakken met kritiek op.

De Tweede Kamer heeft liever niet dat ministers afreizen naar het WK in Qatar, vanwege de mensenrechtenschendingen in het emiraat. Nederland neemt het vrijdag 9 december in de kwarfinales van het WK op tegen Argentinië. Of Koning Máxima tot de mogelijke delegatie zal horen, wil Schrenemacher niet zeggen.